Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Forsvarets Materieltjeneste
FMTs mærke
21. september 2014

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Næste skridt til anskaffelse af ny helikopter 
FMT er ved at anskaffe en ny skibsbaseret helikopter. Den ny helikopter skal afløse søværnets mere end 30 år gamle LYNX-helikopter.
30-09-2010 - kl. 14:51

Forsvarets Materieltjeneste (FMT) har igennem et stykke tid forberedt anskaffelsen af nye skibsbaserede helikoptere, og har nu taget næste skridt i forhold til anskaffelsesprocessen.

Allerede i juni 2007 udsendte FMT en såkaldt Request For Information, for at afdække interessen fra eventuelle leverandører af helikoptere, der allerede havde en helikopter i produktion eller leverandører, der var ved at sætte en helikopter i produktion til et andet NATO-land.

Fire leverandører i spil
FMT udsendte den 30. september 2010 en såkaldt Request For Proposal del 1 til de fire leverandører, der fortsat har vist sig interesserede i projektet.

Af det fremgår det, at FMT ønsker at anskaffe en såkaldt ”hyldevare”. Det er en helikopter, der er:

  • Skibsbaseret, altså kan benyttes på søværnets nuværende og fremtidige helikopterbærende enheder
  • En helikopter, som er på vej i produktion, i produktionslinjen eller i drift i et eller flere NATO-lande
  • En standard helikopter med meget begrænsede nationale danske krav

Samtidig undersøger FMT flere logistiske løsninger fra helt selv at skulle varetage al vedligeholdelse, til at leverandøren varetager størstedelen af denne.

Deler processen op
I den første del af Request For Proposal søger FMT specielt svar på prisen for en samlet løsning og informationer om mulige logistiske løsninger, imens de eventuelle leverandører i den anden del blandt andet skal svare på mere specifikke informationer, der kan give et detaljeret billede af operativ effektivitet.

FMT forventer at have svar på den første del af Request For Proposal ultimo november til primo december, imens det forventes, at der foreligger svar på den anden del af Request For Proposal omkring april 2011.

De egentlige forhandlinger går i gang med en kommende leverandør, når en komplet evaluering af alle oplysninger er til ende.