Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Gardehusarregimentet
Forsvarets mærke
23. september 2019

Globalnavigation

clear
Opklaringsbataljonen

Indholdsområde

 
 
III Opklaringsbataljon (III OPKBTN), som har hjemme på Almegårds Kaserne på Bornholm, består af en stab (ST), 1. lette Opklaringseskadron (1 LOPKESK) og 2. lette Opklaringseskadron (2 LOPKESK) samt en Hærens Basis uddannelses eskadron (3. HBUESK).

På Bornholm trækker opklaringen sin historie tilbage til 1960, hvor kampvognseskadronen blev oprettet med en opklaringsdeling. I 1986 blev den første bornholmske opklaringseskadron oprettet under Bornholms Region, senere Bornholms Værn. Grundstenen for 2 LOPKESK blev lagt i juni 1999.
Bornholms Værn blev nedlagt i 2001. Herefter udgjorde eskadronerne sammen med den sjællandske Opklaringsbataljonen III Gardehusarregiment, som var fundamentet for III OPKBTN. 

III OPKBTN er i dag hærens største opklaringsenhed. Vi har kollegaer i mindre opklaringsled ved kampbataljonerne ligesom 2 BDE uddanner spejdereskadroner til de internationale operationer. III OPKBTN består af professionelle soldater i stående reaktionsstyrke. Hvert år til august uddanner bataljonens stabsdeling konstabelelever. De afslutter typisk grunduddannelse til årsskiftet, hvorefter de tilgår eskadronerne. III OPKBTN gennemfører hvert år 1 BDE Enkeltkæmperkursus, som er åbent for alle soldater i Forsvaret.

Bornholm er et fantastisk sted og en inspirerende ramme for III OPKBTN uddannelse og forberedelse til næste internationale mission. Den lidt isolerede geografi skaber optimale rammer for soldaterlivet. Ikke alene er naturen enestående. I dagligdagen bliver mange af soldaterne på kasernen, fordi de kommer ovrefra. Det skaber en særlig ånd, som vi er meget stolte af. Vi forbinder noget særligt med at være opklaringssoldat og sætter en ære i at kunne leve op til vores egne og hærens standarder til enhver tid.

Logo

De sidste år har III OPKBTN været spydspidsen for hæren i nye missioner. Det er vi stolte af. Det omfatter Albanien 1997, hold 1; Albanien/Kosovo 1999, hold 1; Makedonien 2001, hold 1 og 2; Kosovo 2002, hold 7; Irak 2003, hold 1 og 2; Afghanistan 2006 hold 1 og 2 samt i 2009-10 hold 8. Dertil kommer afgivelser af enkeltpersonel og mindre led til missioner i Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Eritrea/Etiopien og Afghanistan.

Du er velkommen til at kontakte vores sekretariat
Tlf. +45 72 82 38 13 GHR-KTP-3B-OPKBTN@MIL.DK 
Opklaringsbataljonen har endvidere en Facebook profil.