Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Hærens Operative Kommando
Forsvaret
19. september 2014

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Status over fredagens begivenheder 
Afghanistan: Alle danske soldater er nu tilbage i deres respektive lejre i Helmand provinsen.
25-07-2008 - kl. 20:30
Opdateret 27-07-2008 kl. 20:17

På patrulje
Fredag morgen afghansk tid, er en enhed fra den Afghanske hær (ANA) sammen med sine britiske rådgivere på en patrulje i den nordlige del af det danske ansvarsområde, hvor den danske kampvognsdeling LOKE fra Jydske Dragonregiment er med som støtte til ANA.
 
Ved syvtiden afghansk tid melder ANA enheden, at de er i kamp med Taleban og rekvirerer fly støtte til at sikre sig mod fjenden. To britiske kampfly er kort tid efter i luften over de kæmpende enheder, klar til at støtte, hvis der er behov for det.
 
Dansk kampvogn rammer en mine
Idet de danske kampvogne er ved at manøvrere i området, påkører den ene kampvogn en mine eller en improviseret sprængladning (IED). Kampvognen fortsætter med at køre ca. 200 meter, men stopper så. Alle fire besætningsmedlemmer på vognen er kommet til skade, men de tre lettere tilskadekomne kommer ved egen kraft ud af den beskadigede kampvogn. Køreren kan dog ikke komme ud og sidder bevidstløs i kampvognen.

De danske sanitetssoldater, som altid er med ude, når danske soldater kører større operationer, forsøger at komme den bevidstløse kører til undsætning inde i kampvognen samtidig med at de behandler de tre sårede.
 
Ved ottetiden anmoder LOKE om at få helikopterstøtte til de sårede.

Ti minutter her efter ankommer der en undsætningsstyrke fra ODIN kompagniet, der var ca. 6 km syd for området, hvor kampvognen blev ramt. ODIN kompagniet medbringer en dansk læge, som straks bliver opdateret om situationen af sanitetspersonelet ved ulykkestedet.

Samtidigt kaster et af de britiske kampfly en bombe over de fjendtlige stillinger, hvilket får Talebans ild til kortvarigt at ophøre. Dog beskyder fjenden efter cirka 15 minutter atter de afghanske og de danske enheder, og endnu en gang kaster et af de britiske kampfly en bombe. Herefter ophører beskydningen fra den fjendtlige stilling.
 
Sårede danske soldater evakueres
Ved halv nitiden lander helikopteren, som skal evakuere de sårede soldater til felthospitalet i Camp Bastion. Godt 25 minutter efter letter helikopteren fra området. Køreren kan ikke flyttes ud af kampvognen og er stadig uden bevidsthed. Den danske læge på stedet prøver at hjælpe ham. Efter en i hærdig indsats lykkedes det ved halv titiden at få ham ud, hvorefter han kommer under intensiv lægebehandling på stedet.

Cirka kl. 0940 meldes det fra området, at kontakten med fjenden er slut og at ilden er ophørt. I mellemtiden er FENRIS kompagniet fra Gardehusarregimentet kørt fra FOB Price sammen med en bjærgningskampvogn, som skal bruges til at bugsere den beskadigede kampvogn tilbage til Camp Bastion.

Fra sanitetssoldaterne og lægen på jorden ude ved de kæmpene enheder, til de britiske helikopterpiloter og det dansk-engelske team af flere sygepljersker på felthospitalet i Camp Bastion, blev der ydet en professionel, hurtig og effektiv redningsindsats.

Den danske soldats liv står desværre ikke til at redde, og ved titiden erklæres den danske kampvognskører for død.
 
Livgarden i kamp
ODIN kompagniet fra Livgarden sender en deling op til de danske enheder for at sikre bjærgningen af den beskadigede kampvogn, og forstærke de øvrige enheders kamp i området. Ved tolvtiden beskyder Taleban ODIN med håndvåben og morterer, mens ODIN er på en fodpatrulje i området omkring den beskadigede kampvogn. ODIN rekvirerer støtte fra fly i tilknytning til deres kamp med fjenden.

Den danske artilleripejleradar ARTHUR, som er stationeret på den modsatte side af Helmand floden, erkender og registrerer fjendens morter beskydning, herunder også hvor ilden kommer fra. På baggrund af ARTHURs meldinger bliver bygningen, hvor det fjendtlige angreb kommer fra, bombet fra luften og beskudt med artilleri, hvorefter den fjendtlige aktivitet i området ophører.
 
Endnu en mine
Ved trettentiden kører en anden kampvogn fra LOKE på endnu en mine eller en improviseret sprængladning, da LOKE involveres i den kamp med fjenden, som ODIN kompagniet kort forinden er blevet engageret i. Heldigvis forårsager minepåkørslen denne gang ikke personskader, men lettere materielskade.

Bjærgningskampvognen, som nu er fremme i området sammen med enheden fra FENRIS, får bugseret begge kampvogne tilbage til FOB Attal og derfra videre syd til FOB Armadillo.
 
Kl. 1535 melder ODIN til den danske kampgruppes operationscenter, at kontakten med fjenden i det nordlige er slut og at ilden er ophørt.
 
Alle danske soldater er nu tilbage i deres respektive lejre i Helmand provinsen.

25-07-2008
Dansk soldat dræbt og tre med mindre skader i Afghanistan