Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Hærstaben
Forsvaret
26. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Nattehøgen kom i søgeren 
ØVELSE, Night Hawk: Tirsdag var officiel mediedag på Night Hawk, hvor 17 fotografer og journalister fra 11 medier fik set en flig af øvelsens aktiviteter.
25-09-2014 - kl. 09:35
Af Morten Fredslund, JPAC
Flere nordjyske tv-stationer var blandt de 11 medier, som besøgte Night Hawk på mediedagen, tirsdag. Foto: Ann Outzen, FLVFOT

Flere nordjyske tv-stationer var blandt de 11 medier, som besøgte Night Hawk på mediedagen, tirsdag. (Foto: Ann Outzen, FLVFOT)


Selv om langt de fleste aktiviteter under Night Hawk 2014 gennemføres i ly af nattens mulm og mørke, fik de danske medier i går mulighed for at se nogle af øvelsens indledende træningsprogrammer.

Dagen blev indledt med briefinger om Night Hawk og den nye Specialoperationskommando, som bliver en operationsdygtig myndighed i 2017 som en selvstændig operativ kommando for Jægerkorpset og Frømandskorpset. De to generalmajorer Michael A. Lollesgaard og Jørgen Høll, der er chef for henholdsvis Danske Division og Specialoperationskommando, stod for de to briefinger.


En soldat fra de østrigske specialoperationsstyrker, SOF, yder førstehjælp til en hårdt såret soldat. Foto: Ann Outzen, FLVFOT

En soldat fra de østrigske specialoperationsstyrker, SOF, yder førstehjælp til en hårdt såret soldat. (Foto: Ann outzen, FLVFOT)


Herefter gik turen til Rørdal øst for Aalborg, hvor to grupper soldater fra de østrigske specialstyrker trænede evakuering af sårede soldater fra en krigsskueplads under heftig beskydning. Der stilles høje krav til specialstyrkernes uddannelse i førstehjælp, og østrigerne blev presset til kanten, når de sårede, jamrende og stærkt blødende soldater skulle slæbes eller løftes ud af kampzonen, hvor der skulle ydes livredende førstehjælp, lægges drop og forbindinger i ly for kugleregnen.


17 journalister og fotografer så østrigske specialoperationsstyrker, SOF, evakuere sårede, mens SOF-soldaterne var under heftig


17 journalister og fotografer så østrigske specialoperationsstyrker, SOF, evakuere sårede, mens SOF-soldaterne var under heftig beskydning. (Foto: Ann Outzen, FLVFOT
)


Z-team guider fly ned

Rammerne for dagens anden træningsseance var Sindal Flyveplads. Her trænede Flyvevåbnets såkaldte Z-team i at planlægge modtagelsen af tunge, militære transportfly på nødtørftige landspladser, som normalt ikke er gearet til at modtage fly af den størrelse.

Z-teamet er eksperter i at guide de store transportfly, som eksempelvis de danske Hercules-fly, ned på steder, hvor underlaget er i en helt anden kategori end den glatte, velplejede asfalt på de etablerede flyvestationer. Blandt andet på græsmarker, sandstrande, ujævne landevejsstrækninger eller nedlagte, primitive landingsbaner i eksempelvis Afrika eller Grønland.


 Fotograferne have fundet telelinserne frem, da Hercules-flyene gjorde klar til at landsætte de bornholmske soldater fra Opklari


Fotograferne have fundet telelinserne frem, da Hercules-flyene gjorde klar til at landsætte de bornholmske soldater fra Opklaringseskadronen. (Foto: Ann Outzen, FLVFOT)På Sindal Flyveplads så de mange mediefolk i alt fire transportfly af Hercules-typen sætte hjulene på jorden, trods landingsbanens begrænsende længde. Flyene var fra henholdsvis Danmark, Sverige og Tyskland og i bugen havde de soldater og åbne opklaringskøretøjer fra Gardehusarregimentets Opklaringseskadron, som flyene havde hentet på Bornholm. 

se også video.

 Operationer i mørket