Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Hærstaben
Forsvaret
26. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Danske specialoperationsstyrker skaber afghansk korpsånd 
HELMAND: Ligesom resten af DANCON ISAF 13 arbejder danske jægersoldater og frømænd hver dag for at dygtiggøre de afghanske sikkerhedsstyrker. At skabe en afghansk specialpolitienhed kan dog kræve alternative undervisningsmetoder
13-04-2012 - kl. 14:15
Af Kasper Vedsmand, presseofficer, DANCON ISAF 13
Bilkirkegård i Helmands provinshovedstad Lashkar Gah. Et rusttungt sted hvor beskrivelsen ’vragdynger af mørkegrønne afghanske politibiler’ ikke rækker. Der er tale om et bjerg.

De danske mentorer træner den afghanske specialpolitienhed på politiets bilkirkegård.
 
De danske mentorer træner den afghanske specialpolitienhed på politiets bilkirkegård.


Stabler af ødelagte biler. Afrevne døre. Knust glas fra blå politiblink. Alt sammen en nøgen synliggørelse af det afghanske politis årelange kamp mod lokale oprørere. Og dér –  midt i mellem et forvredet udstødningsrør og punkterede gummidæk – en dansk jægersoldat.

- Ja, den er god nok, lyder råbet, inden han fisker en splinterny transistorradio ud af dyngerne.

Godt 50 meter derfra har en gruppe politifolk fra den afghanske specialpolitienhed Provincial Response Company udpeget radioen igennem kikkertsigtet på en finskytteriffel. I en halv time  har de minutiøst afsøgt ’kirkegården’ efter de ting, som deres danske mentorer fra henholdsvis Jægerkorpset og Frømandskorpset har gemt i terrænnet.

Observationsøvelse med kikkertsigte.

Observationsøvelse med kikkertsigte.


- Vi forsøger at give dem en forståelse for, hvordan de skal bruge sigtemidlet. Med tiden skal de blive i stand til at gøre brug af riflerne, når de er på rigtige operationer. Men det kræver stor tålmodighed, og det er ikke altid det, de har mest af. Det håber jeg, vi kan være med til at lære dem, siger en af instruktørerne fra Jægerkorpset, der af operationelle hensyn udtaler sig under aftale om anonymitet.

I teorien skal politifolkene fra det afghanske Provincial Response Company (PRC) ende som et modsvar til det amerikanerne kalder et SWAT-team, og som vi i Danmark kender under betegnelsen Politiets Aktionsstyrke (AKS). En toptunet enhed der med kort varsel kan rykke ud i hele Helmand provinsen og løse højrisiko-opgaver.

Det afghanske PRC trænes til at rykke ud og løse højrisiko-opgaver.
 
Det afghanske PRC trænes til at rykke ud og løse højrisiko-opgaver.


Ifølge manden i spidsen for den danske indsats i Lashkar Gah, chef for Jægerkorpset Claus Wammen, er målet dog ikke at gøre afghanerne til tro kopier af hverken danske jægere, frømænd eller AKS. Dertil er forudsætningerne simpelthen for forskellige.

- Vi får aldrig en SWAT-enhed på dansk niveau. Det har vi været helt bevidste om fra begyndelsen. Men jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til, at vi får opbygget en udrykningsenhed, der kan fungere professionelt i et afghansk miljø, siger Claus Wammen.

Siden det danske bidrag i Lashkar Gah, som en del af DANCON ISAF 13, tog over i februar, har den omkring 100 mand store PRC-enhed gennemført flere operationer med dansk støtte. Det betyder dog langt fra, at afghanerne endnu er selvkørende. Mange er helt nye i politifaget og samtidig kæmper enheden fortsat med organisationen.

- De er i høj grad udfordret på personel, materiel og økonomi. De ting til sammen er forudsætningerne for at skabe korpsånd og gøre dem motiverede for at modtage vores undervisning, siger Claus Wammen og forklarer:

- Her skal de i højere grad udnytte de muligheder, det afghanske politihovedkvarter her i Lashkar Gah stiller til rådighed for dem. Vores vigtigste job i den forbindelse er at være vedholdende og sikre, at de får skabt så gode rammer som muligt, siger han.

På bilkirkegården genkender flere jægersoldater udfordringen med at skabe den rigtige motivation blandt afghanerne i PRC-enheden.

- Flere kan ikke se perspektivet i blot at kigge efter ting i et kikkert. For dem handler det først og fremmest om at få løn for det arbejde, de udfører. Derfor tager vi alternative metoder i brug for at motivere dem. I dag har vi for eksempel aftalt, at de må beholde de ting, de finder, som en af jægerne forklarer.

Udsigten til ”gevinst” medvirker til øget koncentration under observationsøvelsen.

Udsigten til ”gevinst” medvirker til øget koncentration under observationsøvelsen.


Til trods for at der er tale om ganske beskedne effekter som vandflasker og en volleyball lader strategien til at virke. I hvert fald vækker det stor begejstring blandt de afghanske politifolk, hver gang det lykkes at finde en ny genstand i bunken af bilskrot. Imens forsøger jægersoldaterne at holde afghanerne på sporet.

- Godt arbejde, ’guys’. I mangler stadig at finde de sidste ting. Husk; se igennem sigtet og afsøg terrænet systematisk. Langsomt. Langsomt.


Faktaboks:
Jægersoldater og frømænd i Afghanistan
- Det danske hold i byen Lashkar Gah består af 43 mand, og er en del af det samlede DANCON på ca. 600 mand.

- Holdet skal undervise, rådgive og mentorere 125 afghanske politifolk fra specialpolitienheden Provincial Response Company i Helmand

- Specialoperationssoldaterne kommer primært fra Jægerkorpset men også Frømandskorpset er repræsenteret

- Der skal blandt andet undervises i aktionsfærdigheder som indtrængning i bygninger. Men også opgaver som planlægning af operationer samt indsamling af beviser står på programmet

- Foruden jægersoldater og frømænd består holdet af tolke, læger, en counter improvised explosive device officer samt folk fra militærpolitiet og det civile politi.