Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Den kongelige Livgarde
Forsvarets logo
25. april 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Kastellet 

Som en femtakket stjerne ligger Kastellet, Citadellet Frederikshavn, midt i København. Det er et af Nordeuropas fineste og bedst bevarede fæstningsværker. Stedet er på en gang et museum, en militær by, en arbejdsplads og en yndet turistattraktion.

Kastellet med sit karakteristiske femtakkede stjernemønster.
Kastellet med sit karakteristiske femtakkede stjernemønster.

Kastellet er bygget af den hollandske fæstningsbygger Henrik Rúse i perioden 1662 - 1665. Den store kongelige bygherre kong Christian IV havde udformet planen til en bedre befæstning af København, og i 1626 påbegyndte man fæstningen Sct. Annæ Skanse, der blev forløberen for Kastellet. Kong Christian IV døde i 1648, og i stedet blev det hans søn Frederik III, der også oprettede Livgarden, der realiserede fæstningsplanerne.

Inden for volden med de fem bastioner opførtes følgene bygninger, der alle eksisterer i dag: Seks "stokke", Nordre Magasin og Søndre Magasin, Kongeporten med en buste af Frederik III og Norgesporten.

Senere blev der behov for mere plads til Kastellets mange aktiviteter, og nye bygninger opførtes: Kirken (1704)  og arrestbygningen (1725), møllen (1847), Kommandantgården (1725), krudttårnene og Hovedvagten (1874).

Vagtkompagniet går vagt på Kastellet, da Forsvarschefens bolig og flere af Forsvarets institutioner ligger her. Bl.a. kan nævnes Forsvarets Efterretningstjeneste, Totalforsvarsregion København, Det Kongelige Garnisonsbibliotek m.v.
Der er vagtskifte hver dag klokken 12, og mandskabet har således indgået i vagtstyrken i 24 timer.

Der er åbent for offentligheden alle dage mellem klokken 6 og 22, idet voldene dog ikke må benyttes mellem solnedgang og solopgang.