Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Marinestaben
Forsvarets mærke
26. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Træning af de afghanske specialstyrker 
AFGHANISTAN, Helmand: De afghanske politifolk fra specialpolitienheden, der uddannes af soldater fra Jægerkorpset og Frømandskorpset, gennemfører netop nu træning i Camp Bastion
08-05-2012 - kl. 11:58
Af Stig Larsen, PIO DANCON ISAF 13
- Sidst jeg var i Afghanistan, blev en af mine danske kollegaer skudt og dræbt, mens han stod op på taget af en compound, siger jægersoldaten Steffen til de to afghanske politifolk fra specialpolitienheden, der står oppe på taget af en compound. Hurtigt smider de sig begge to ned på maven.

Da de senere skal til at observere over mod nabo-compounderne, stikker de kun lige hoved op og kigger ud over kanten af ringmuren.

- Man skal give afghanerne nogle praktiske eksempler, så de kan se fornuften i det, de skal gøre. Ellers husker de det heller ikke næste gang, siger Steffen i forbindelse med en dansk-afghansk øvelse.

Jægersoldat fra Task Force 7 og to afghanske politifolk undersøger en compound.

Jægersoldat fra Task Force 7 og to afghanske politifolk undersøger en compound.


De danske jægere og frømænd, eller Task Force 7 som de kaldes i Afghanistan, har i fem dage, sammen med deres kollegaer fra den afghanske specialpolitienhed Helmand Provincial Response Company, været på et træningsophold i Camp Bastion, hvor Det Danske Kontingent hold 13 har sit hovedkvarter.

Specialpolitienheden kan i en afghansk kontekst nærmest sammenlignes med Politiets Aktionsstyrke (AKS) i Danmark

Normalt er Task Force 7 stationeret i Helmands provinshovedstad Lashkar Gah, men jægerne og frømændene ønskede at vise afghanerne nogle andre øvelsesmuligheder end dem, de var vant til, og samtidig virkede turen som en motivations- og tillidsopbyggende faktor for det fremtidige samarbejde.

Formålet med eftermiddagens øvelse var at øve, hvordan en politienhed rykker frem mod en compound, kommer ind i den og efterfølgende afsøger det for oprørere og blandt andet improviserende sprængladninger.

En compound er et traditionelt afghansk hus eller gård med en ringmur hele vejen rundt med kun en enkelt eller få indgange til selve gården.

Afghanske specialpolitifolk undersøger en compound.

Afghanske specialpolitifolk undersøger en compound.


Jægerne observerede hurtigt, at de afghanske afsøgningsfolk var for ivrige og ukoncentrerede, når de gennemsøgte huse, gårdspladser og stalde inde i compounden for blandt andet improviserede sprængladninger.

Problemet var, at afghanerne ofte overså de omhyggeligt gemte og nedgravede improviserede sprængladninger, der, hvis de udløstes under en rigtig operation, kunne få katastrofale følger for soldaterne.  

- Prøv lige at kigge på området her igen, siger jægeren Jesper til de afghanske soldater.

Oprørene anvender ofte en taktik med at nedgrave improviserede sprængladninger der, hvor de ved, at de afghanske soldater skal forbi for at undersøge compounds.
 

Afghanerne kiggede endnu en gang på området, de fik udpeget, og denne gang var der gevinst. En attrap af en improviseret sprængladning blev fundet.

Til forskel for deres normale træningsfaciliteter i Lashkar Gah giver faciliteterne i Camp Bastion politifolkene helt andre muligheder for at træne i compounds.
 
På deres hjemlige træningscenter har politifolkene kun en meget simpel compound at træne i.

Efter øvelsen, gav Peter, som også er jæger, en opsummering af, hvorledes han oplevede afghanernes gennemførelse:

- Jeg kan se, at I har forstået principperne for indrykning i og afsøgning af compounds, og det var formålet med øvelsen, så ”godt gået”, siger han og fortsætter:

- Husk dog altid at lægge jer ned ovenpå tage og mure, så I ikke rager op i silhuet, for ellers kan I risikere at dø, som Steffen sagde før.

Under dagens øvelse kiggede chefen for Det Danske Kontingent, oberst Jan Hansen forbi og gav afslutningsvis en meget motiverende tilbagemelding på, hvad han havde oplevet:

Chefen for Det Danske Kontingent, oberst Jan Hansen, giver en tilbagemelding til de afghanske politifolk.

Chefen for Det Danske Kontingent, oberst Jan Hansen, giver en tilbagemelding til de afghanske politifolk.


- Jeg er imponeret over den måde, I gennemførte operationen på, og jeg er glad for de meget positive tilkendegivelser, I har givet mig om samarbejdet med de danske instruktører i Task Force 7.

- Jeg vil i de kommende måneder spændt følge med I jeres træning, og jeg håber, at I igen kan komme herop til Camp Bastion, sagde oberst Jan Hansen.

Efter oberst Jan Hansens tale til de afghanske politifolk afsluttede man dagen på Kuffen i Camp Bastion, hvor jægerne og frøerne ønskede at vise deres afghanske kollegaer lidt dansk hygge, kaffe og kage.