Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Marinestaben
Forsvarets mærke
26. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Frøerne opererer fra Korsør 
Til daglig er det mest søværnets uniform, man ser på Flådestation Korsør, men under øvelse NIGHT HAWK 2014 er der kommet lidt mere variation i farverne.
25-09-2014 - kl. 11:13
Frømandskorpset i Korsør
Frømandskorpset i Korsør i forbindelse med øvelse NIGHT HAWK 2014. Foto: SOK.

Af Kim Vibe Michelsen

De næste 14 dage opererer maritime specialoperationsstyrker fra blandt andre Frømandskorpset ud fra Flådestationen, og de har slået en kæmpe grøn teltlejr op.

Klokken 1807 mandag aften begynder befalingerne at tikke ind i mailboksene rundt omkring i det lille feltmæssige hovedkvarter, som Frømandskorpset har slået op på en snart mindre grøn græsplæne på Flådestation Korsør. Øvelse NIGHT HAWK 2014 er skudt i gang.

En mindre båd er blevet taget af pirater, og der et dansk gidsel ombord. Øvelsesteknisk opererer specialoperationsstyrkerne fra bl.a. Frømandskorpset i et imaginært land, hvor de gør klar til, at større konventionelle styrker i en egentlig stabiliseringsstyrke kan komme ind, men lige nu er de alene, og der er problemer nok at tage fat på. Pirateri, terrorisme og organiseret kriminalitet i rå mængder.

Bedst på vand

Det danske gidsel sætter trumf på. Hvis de får lov oppefra, skal der reageres hurtigt, og da opgaven er af maritim karakter, falder valget helt naturligt på Frømandskorpset. Det  våde element er deres spidskompetence.

”Frømandskorpset og vore internationale samarbejdspartnere, som deltager i øvelsen under min ledelse, løser maritime opgaver, som kun vi som maritime specialoperationsstyrker kan. Selv om vi regelmæssigt indgår i fælles operationer – også på land – er det operationer i, på eller fra havet, som er vores kernekompetence”, siger Stefan Neubauer Andersen, der er chef for Frømandskorpset.

Selvom hastighed er vigtig, handler det dog om meget mere end bare at sende en patrulje af sted. For at sikre at både gidslet og frømændene overlever operationen, går et større analyse og planlægningsarbejde i gang. Og koordination med eksempelvis flyvevåbnet og andres landes specialenheder fylder også en del.

Frømandskorpset i Korsør på øvelse NIGHT HAWK 2014
Frømandskorpset i Korsør i forbindelse med øvelse NIGHT HAWK 2014. Foto: SOK.
 
Alle led i spil

Og selvom alle operationer kører i fuld færdig form, er det netop det bagvedliggende benarbejde, der er i fokus under øvelsen. At borde en båd kan man træne med en håndfuld soldater, men når alt skal være på plads med hurtig planlægning og koordination til alle sider, kræver det større øvelser, så alle led kan komme i spil.

”Vi kan oprette hovedkvarter på et skib eller som her i en lejr på land. Til denne øvelse er det helt perfekt for os at kunne være på Flådestation Korsør, når vi skal operere i farvandene omkring Sjælland”, siger Stefan Neubauer Andersen.
I øvelse NIGHT HAWK 2014 deltager over 1.300 soldater fra syv forskellige nationer, og det er den hidtil største specialoperationsstyrke øvelse på dansk jord.