Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
DANEX08
Forsvarets mærke
27. november 2015

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Om SSR – Særlig Støtte og Rekognoscering 
 Patruljetjeneste og rekognoscering er specialet ved SSR. Foto: SSR
 Patruljetjeneste og rekognoscering er
 specialet ved SSR. Foto: SSR
Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni (SSR) er hjemmeværnets nationale specialenhed. SSR hed tidligere Patruljekompagniet HOK og skulle under den kolde krig operere uset i et fjendtligt behersket område for at indhente taktiske informationer til brug for Hæren.

Patruljekompagniet HOK (nu SSR) har deltaget i øvelse DANEX siden 2005, som patrulje- og rekognosceringsenhed for søværnet.

SSR kan indsætte et antal rekognosceringspatruljer på land fra søsiden og observere og melde om aktiviteter inde i land, der eventuelt kan true søværnets operationer.

Uddannes af Frømandskorpset
Soldaterne fra SSR bliver bl.a. uddannet af Søværnets Frømandskorps som kampsvømmere sammen med soldaterne fra hærens jægerkorps.

 Kampsvømmerne fra SSR er uddannet af Frømandskorpset, foto: SSR 
 Kampsvømmerne fra SSR er
 uddannet af Frømandskorpset,
 foto: SSR
Den krævende kampsvømmeruddannelse sætter soldaterne i stand til at blive indsat fra søsiden og derefter løse deres landmilitære opgaver indenfor patruljetjeneste og rekognoscering.

Internationale erfaringer
Selv om soldaterne i SSR alle er frivillige hjemmeværnssoldater har en stor del af dem været udsendt de seneste par år: 28 udsendelser er det blevet til på to år, de fleste i forbindelse med forsvarets protection teams i Irak. Allerede tilbage i 2006 var soldaterne fra SSR blandt de første der blev specialuddannet af Jægerkorpset og efterfølgende udsendt som militære bodyguards til Irak.

SSR er ikke for alle
Optagelseskurset til SSR sikrer at det kun er de bedste af hjemmeværnets 50.000 frivillige soldater fra hele landet, som kommer ind i enheden. Belønningen er bl.a. unikke oplevelser som deltagelse på øvelse DANEX.

 En stor del af de frivillige soldater fra SSR har været udsendt tidligere, foto:SSR
 En stor del af de frivillige soldater
 fra SSR har været udsendt
 tidligere, foto:SSR
Læs mere om SSR på:

SSR hjemmeside

SRR hjemmeside om DANEX 07

DANEX 06 hjemmesiden 

Hjemmeværnskommanoens hjemmeside