Nyheder
Følg Forsvaret på X
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
I respekt for de mange, der har været udsendt, for dem, der er udsendt nu og for dem, der er omkommet.
En tid - Et sted - Et menneske.
I respekt for de mange, der har været udsendt, for dem der er udsendt nu og for dem der er omkommet, besluttede regeringen i 2007 at etablere et Monument for Danmarks Internationale Indsats efter 1948.
På baggrund af fem forslag valgte en dommerkomité for Monumentet, kunstner Finn Reinbothe til at udføre Monumentet. Udarbejdelse af oplæg, beslutning om kunstnervalg m.m. blev varetaget af Monumentkomitéen.
Grundstenen blev lagt den 7. april 2011 og i sommeren 2011 stod Monumentet færdigt. På Flagdagen, mandag den 5. september 2011, blev Monumentet officielt indviet af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II.
Monumentet er placeret i Prinsessens Bastion og er offentligt tilgængeligt.
De tre rum
Monumentet har ikke noget egentlig centrum, men er disponeret med tre rum, som har hver deres fokus og funktion.
Det første og største rum bruges til de store officielle ceremonier. Her modtages honnøren og kommandoet skridtes af. Her holdes taler, spilles musik og lægges kranse. Baggrund for disse handlinger er murstykket "den skrå mur" der bærer inskriptionen "En tid - Et sted - Et menneske".
Det andet rum, kommer man til igennem en åbning i ovennævnte murstykke. Her er anført navnene på indsatsområderne fra 1948 til i dag - Disse er opsat på murstykket. Det er også i dette rum, at man finder en vågeild - den evige flamme.
Det tredje rum er refleksions- og minderummet for de efterladte. Her er navnene på de faldne og her kan der lægges blomster under konkrete personers navne. I centrum af dette rum er en brønd, der spejler himlen.
Brøndene
De 7 brønde udgør et gennemgående motiv i hele Monumentet. Rent konkret er 6 af brøndene placeret i forlængelse af murstykkerne i Monumentets periferi og den 7. brønd er placeret i midten af minderummet.
Alle brøndene er udført i granit i form af en 8 kant. De rummer 30 til 40 cm vand. I skumringen vil de spejle lyset fra lamperne horisontalt.
Brønden som metafor repræsenterer et fællesmenneskeligt udgangspunkt: Det livgivende sted, hvor mennesker mødes, taler sammen, udveksler ideer og værdier, finder fællesskab og tryghed og udvikler kulturer. I denne konkrete sammenhæng kan brøndene fungere som samlingssteder for mindre grupper, hvor "indholdet", funktionerne aktuelt vil give mening.
Belysning
Belysningen er et integreret motiv i Monumentet i form af en række lysende søjler, der afgrænser Monumentet i alle retninger.
Samtidig med at søjlerne oplyser Monumentet, leder de den besøgende vej gennem de tre rum.
Byggeteknik, materialer og belægning
Murene er lavet i beton. De er beklædt med "paradis-bakke" granit fra Bornholm (jetbrændt). Granitten er opsat i 30 cm brede sten i faldende længder og uden fuger.
Pladsen er belagt med chaussesten og heri er nedlagt bordursten i samme granit som murbeklædning. Pladsen er afgrænset mod græsarealer af et brostensbånd. De 5-7 m lange plinte bag 8 kanten er udført i massiv granit i faldende længder.
Navne og tekster er opsat på murene i bronzebogstaver - skrifttype Times New Roman. Lamper er udført i graffitalmalet vinkeljern med mat glas.
Beplantning
Udover græs består beplantningen af æbletræer i tre områder. Dels et område ved indgangen for gående ved Norgesporten. Dels en række i hele Paradepladsens længde, som afgrænsning mod Fortunstok. Dels som en spredt gruppe rundt om minderummet.