Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Indledningsvist skal F-35-kampflyet overtage de opgaver, som F-16 varetager i dag. Det er samtidig forventningen, at F-35 på længere sigt vil bidrage til at løfte det danske Forsvar ind i den næste generation, hvor informationsteknologi spiller en langt større rolle.
F-35 er et kraftfuldt og avanceret kampfly, som også fungerer som flyvende teknologiplatform. Foto: Forsvaret.
Inden for forsvar opererer man traditionelt til lands, til vands, i luften, i cyber og i rummet. Da modstanderne er blevet bedre til at udfordre i alle disse domæner på samme tid, arbejder NATO og medlemslandene på at blive bedre til at orkestrere og synkronisere indsatsen på tværs. De arbejder mere præcist på at implementere konceptet Multi-Domain Operations.
Multi-Domain Operations stiller store krav til både ledelse og teknologi. Et klart overblik over kamppladsen skal faciliteters gennem dataindsamling og -analyse for at få præcise efterretninger, og her er det forventningen at F-35 kampflyet bliver et af omdrejningspunkterne, da det netop har sådanne egenskaber.
Der er nu bygget og leveret mere end 900 F-35-fly og fløjet godt 700.000 flyvetimer, hvilket peger i retningen af, at F-35 har robustheden til at være driftssikker i en lang årrække fremover.
Mange lande har som USA valgt at satse på F-35 kampflyet, og det internationale samarbejde omkring F-35 giver Danmark adgang til fælles udvikling, uddannelse og læring. Øvrige F-35 nationer tæller pt. Storbritannien, Belgien, Canada, Finland, Danmark, Holland, Israel, Italien, Norge, Australien, Polen og Tyskland. Det forventes, at endnu flere lande kommer til.
Med anskaffelsen af F-35 har Danmark fortsat handlefrihed og evnen til at hævde Rigsfællesskabets suverænitet. Derudover muliggør F-35, at Forsvaret også i fremtiden kan indsættes i internationale operationer, bidrage til NATO’s kollektive forsvar af dansk og allieret territorium samt indgå i strategiske partnerskaber med andre nationer.
F-35A Lightning II.
Danmark har i alt købt 27 stk. F-35A.
21 af dem vil operere fra Flyvestation Skrydstrup, mens seks af dem vil have permanet ophold i USA. Her vil de blive brugt til træning, omskoling og uddannelse af nye danske piloter.
Der findes tre forskellige typer af F-35. Der findes en A, B og C version. A-versionen er standardversionen, og det er den, som Danmark har købt.
De nye F-35 kampfly får base på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland, hvor de skal flyve og operere fra.
Lockheed Martin.