Challengerfly fra Forsvaret spækket med avanceret overvågningsudstyr har flere gange deltaget i overvågningen af Europas grænser i Middelhavet. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret.

Besætningen på et af Forsvarets Challenger-fly betjener noget af det meget avancerede overvågningsudstyr, som flyet har. Challenger har flere gange deltaget i overvågningen af Europas grænser i Middelhavet. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret. 

Flybidrag

Forsvaret bidrager fra 31. januar til 27. februar med et flybidrag til overvågningen af Europas ydre grænser. Bidraget består af et Challenger-fly med besætning samt en forbindelsesofficer.

 

Opgaverne for fly og besætning omfatter overvågning af Middelhavet for illegale migranter, smuglere og andre ulovlige aktiviteter samt om nødvendigt at deltage i eftersøgning og redning.

 

Challenger-bidraget har base på Kreta.

 

Patruljebådsbidrag

Forsvaret bidrager fra 1. juni 2019 med to patruljebåde til overvågningen af Europas ydre grænser. Bådene patruljerer i farvandet mellem den græske ø Kos og Tyrkiet.

 

Grækerne ønsker hjælp til kontrol af grænserne til søs for blandt andet at forhindre menneskesmugling og grænseoverskridende kriminalitet.

 

Bidraget består af to patruljebåde og to besætninger med soldater fra Forsvaret samt politifolk. Bidraget består også af et støttehold, der skal vedligeholde patruljebådene samt koordinere indsættelsen med Frontex og de græske myndigheder.

 

Registrering af migranter

Forsvaret har kontinuerligt et antal medarbejdere udsendt, der bistår de lokale myndigheder i Italien, Spanien og Grækenland med at tage fingeraftryk på migranter. Det varierer, hvor medarbejderne er udstationeret.

 

Tidligere bidrag

Danmark har siden 2015 stillet en række forskellige bidrag til rådighed for Frontex. Flyvevåbnet har flere gange bidraget med Challengerfly, der har patruljeret over Middelhavet for at opdage ønsket aktivitet. Også Flyverhjemmeværnet har patruljeret over Middelhavet. Danmark har i flere omgange også bidraget med køretøjer med termisk observationsudstyr, der har overvåget kysten på græske øer. 

 

[]-Frontex_terrænbil_725-2019-[MASTER].jpg

Et af overvågningskøretøjerne overvåger kysten på den græske ø Kos. Med blandt andet termiske kameraer har besætningen rigtigt gode muligheder for at opdage, hvis mennesker nærmer sig kysten fra havet. Foto: Kristian Brøndum / Forsvaret. 


I 2019 og i begyndelsen af 2020 har Forsvaret stillet terrængående køretøjer med avanceret overvågningsudstyr til rådighed for Frontex. Køretøjer og mandskab har været med til at overvåge kysten på græske øer for at opdage flygtninge og migranter.  

 

 • Områder

  Middelhavet
 • Ramme

  EU
 • Tidsinterval

  Fra 2015
 • Aktuel

  Ja

Nødvendige (vis detaljer)

 • Systemcookies Episerver

Intern statistik (vis detaljer)

 • Siteimprove

Tredjeparts (vis detaljer)

 • Facebook
 • Twitter
 • Google