Kanonen på den nye kampvogn prøveskydes

Leopard 2A7 er udstyret med en ny og forbedret 120 mm kanon. Foto: Peter Timo Staggmeier / Flyvevåbnets Fototjeneste. 

Kampvognene er et af de kraftigste våbensystemer i Hæren, og de yder med deres kombination af kraftig pansring, der beskytter mandskabet, stor evne til at komme frem i alle typer af terræn, høj hastig og deres kraftige og meget præcise 120 mm kanon en stor kampkraft, der kan anvendes mod kampvogn og andre mål.

Kampvognene kan benytte flere forskellige typer af granater. På grund af deres gyrostabiliserede kanon kan de ramme mål, selv om de kører i høj fart og de kan ved hjælp af termiske kameraer bekæmpe deres mål selv i mørke. Ud over kanonen er kampvognene bevæbnede med maskingeværer.

Fra 2019 begyndte Hæren at modtage de første udgaver af den nyeste model af Leopard-kampvognene – Leopard 2A7. 2A7 er en opgradering fra 2A5, som Hæren har anvendt siden 1998.

I forhold til 2A5 har 2A7 blandt andet bedre beskyttelse mod panserværnsgranater, miner og andre sprængninger og mod kemiske,  biologiske og nukleare trusler. De har også bedre kameraer og en ny og forbedret kanon. De nye kampvogne har også forbedrede kommunikationssystemer, bedre aircondition og er mere digitaliserede. Kampvognene er blandt andet forbedre på baggrund af danske erfaringer med anvendelse af kampvognene i Afghanistan. Danske kampvognssoldater betegner de nye danske kampvogne som verdens bedste.

Danmark har haft Leopard kampvognen siden 1976. Tidligere versioner af Leopard-kampvognene har blandt andet være udsendt til Balkan og Afghanistan. I 1994 var danske Leopard A1 indsat i Operation Bøllebank, hvor kampvognene nedkæmpede en serbisk styrke, der beskød FN-observationsposter i Bosnien. Danmark havde Leopard 2A5 kampvogne i Afghanistan fra 2007-2014, hvor de deltog i de hårde kampe mod Taleban og fra positioner i det høje terræn over den grønne zone ydede beskyttelse til danske soldater og var frygtede af fjenden. 

De danske kampvognen hører til panserbataljonen ved 1. Brigade. Panserbataljonen opstilles af Jydske Dragonregiment.

 

Sidst opdateret 24. august, 2020 - Kl. 15.10

Nødvendige (vis detaljer)

  • Systemcookies Episerver

Intern statistik (vis detaljer)

  • Siteimprove

Tredjeparts (vis detaljer)

  • Facebook
  • Twitter
  • Google