Til at tage imod holdet, der kom hjem, var chefen for Fighter Wing Skrydstrup, oberst Anders Rex og chefen for Flyverstaben, generalmajor M.A.L.T Nielsen og forsvarsminister Peter Christensen.

Til at tage imod holdet, der kom hjem, var chefen for Fighter Wing Skrydstrup, oberst Anders Rex og chefen for Flyverstaben, generalmajor M.A.L.T Nielsen og forsvarsminister Peter Christensen. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste.

Af: Morten Just Brandstrup Værnsfælles Forsvarskommando


Syv danske F-16 fly og op mod 140 mand har siden oktober 2014 været udstationeret i Kuwait. Derfra har de bidraget til Operation Inherent Resolve, hvis formål har været at stoppe ISILs fremgang i Irak. Efter at have fløjet den sidste mission natten til onsdag i sidste uge, vendte det danske bidrag hjem til Danmark.

- Velkommen hjem og tak for indsatsen. Vi trækker jo noget på jer, men det er jo også fordi, i gør et godt stykke arbejde dernede, som der er brug for, lød det fra Peter Christensen.


Har bremset ISILs fremmarch
GUS, der var chef for bidraget, mente også, at den mission som i alt syv danske hold har været udsendt til, har betydet noget for hvordan situationen i Irak ser ud nu.

- Der skal ikke være tvivl om, at det vi har lavet dernede, det er velanset, og det gør en forskel. Det er svært at bevise, men hvis der ikke havde været en luftkampagne, for at stoppe ISILs fremmarch, så skal det være min påstand, at så havde fronterne stået et andet sted, end hvor de står i dag. Selvom ISIL har næsten lige så meget land, som de havde for et år siden, så tror jeg, de havde haft meget mere, hvis vi ikke havde været der, sagde GUS.

Alle har ydet en indsats
Der var mange ting, der havde gjort indtryk på GUS under missionen, men en ting blev særligt fremhævet.

- Det har været helt fantastisk at være chef for vores personel dernede, fordi de gør en helt fantastisk indsats. Det er noget af det, der betyder rigtig meget, og selvfølgelig at man får dem alle sammen med hjem i god behold. Det er nok det, der betyder allermest, sagde GUS.

Og de kan nu alle sammen se frem til, at hverdagen med familien og det daglige arbejde igen indtræffer.

- Det bliver dejligt at komme hjem til vores familier og lige sætte arbejdstempoet lidt ned i forhold til arbejdet derude. Nu skal vi bruge det næste stykke tid på at komme ned på jorden, og så skal vi træne og have regenereret kampflybidraget, så vi kan blive indsat igen, når der er et ønske om det, afsluttede GUS.

De danske kampfly har siden oktober 2014 været udstationeret på Ahmed Al Jaber Air Base i Kuwait, hvorfra de har fløjet missionsflyvninger i irakisk luftrum. I alt har de gennemført 547 missioner, fløjet over 5.700 timer og anvendt 503 præcisionstyrede bomber.