Soldat fra Ingeniørregimentet i Skive er indsat og støtter civilsamfundet med at rense og rengøre de folk, der afliver mink.

Soldat fra Ingeniørregimentet i Skive er indsat og støtter civilsamfundet med at rense og rengøre de folk, der afliver mink. Foto: Kristian V. Brøndum / Forsvaret

Af Kristian V. Brøndum, Forsvarskommandoen

 

Torsdag den 8. oktober begyndte aflivningen af over en million mink som led i indsatsen for at inddæmme corona/covid-19 smitten. Det er fødevarestyrelsen, der står for aflivningen sammen med Beredskabsstyrelsen, men de får hjælp fra  Forsvarets CBRN-specialisterne fra Ingeniørregimentet i Skive.

 

Forsvarets støtte ligger i at dekontaminere personer, udstyr og eventuelt køretøjer, som har været ude på minkfarmene. Således sikre man, at smitten ikke bliver taget med fra farmene og videre ud i samfundet. Omkring 200 mand er involveret i operationen, der kommer til at strække sig over flere måneder.

 

Soldat fra Ingeniørregimentet i Skive er indsat og støtter civilsamfundet med at rense og rengøre de folk, der afliver mink.

 

Kompagniet har opsat flere telte, som personer der har været i kontakt med minkfarmene skal igennem, før de igen kan gå ud i samfundet. Teltene har flere faser, blandt andet får personer klippet deres dragter op, får fjernet udstyr som støvler og masker og bliver vasket rene.

 

Alt udstyr bliver herefter grundigt renset og vasket, før det kan bruges igen.

 

Artiklen fortsætter efter videoen, hvor du kan se, hvordan CBRN-eksperterne fra Ingeniørregimentet arbejder.

 

 

En stor og vigtig opgave

Det er en opgaveløsning, som ligger meget tæt op af den opgave, kompagniet til dagligt træner og udøver i skarpe missioner.

 

“Når det kommer til dekontaminering, så er det jo en af vores hovedopgaver. Så for os er det her det tætteste vi kommer på en skarp indsættelse,”  Bjarke Beck, chef for CBRN- og GEO Kompagniet, Ingeniørregimentet i Skive.

 

Det er kompagniets hidtil største opgave på dansk jord.

 

“Vi støtter selvfølgelig med de kompetencer, vi har, der hvor vi kan. Vi er stolte af at kunne bidrage til at bryde den her smittekæde,” siger Bjarke Beck, chef for CBRN- og GEO Kompagniet, Ingeniørregimentet i Skive.

 

CBRN-specialisterne deler viden og processer med både Beredskabs- og Fødevarestyrelsen hver uge, så de forskellige enheder hele tiden lærer af hinanden.