Hav altid app’en SejlSikkert Alarm med dig, når du er på havet. Så kan du lynhurtigt slå alarm, hvis uheldet skulle være ud eog du kommer i nød.

Hav altid app’en SejlSikkert Alarm med dig, når du er på havet. Så kan du lynhurtigt slå alarm, hvis uheldet skulle være ude og du kommer i nød. Foto: Steffen Fog / Forsvaret

Af Steffen Fog, Forsvarskommandoen

 

Hvis du kommer i nød på havet, vil du naturligvis gerne have, at hjælpen kommer frem så hurtigt som muligt.

 

Det kræver dog, at redningsfartøjerne véd, hvor du er. Erfaringen viser, at det ikke altid er noget man selv ved - selv for erfarne sejlere.

 

Slår du alarm med smartphone-app’en SejlSikkert Alarm vil Forsvarets redningstjeneste få en position på dig med det samme - helt automatisk, uden at du selv behøver at forklare, hvor du er.

 

“Det betyder, at vi ikke skal spilde dyrbar tid på først at lede efter folk. Vi kan sejle eller flyve direkte hen til dem og redde dem,” siger Thomas, der er næstkommanderende i Nationalt Maritimt Operationscenter - det sted, hvor alarmopkald via SejlSikkert Alarm app’en modtages og redningsaktioner koordineres fra.

 

Michael, kaptajnløjtnant, vagthavende officer, Nationalt Maritimt Operationscenter modtager alarmopkald via SejlSikkert Alarm app’en.

Michael, der er kaptajnløjtnant og vagthavende officer i Nationalt Maritimt Operationscenter, modtager alarmopkald via SejlSikkert Alarm app’en. Foto: Andreas Canvin / Forsvaret

 

Lå i en helt anden fjord

Med SejlSikkert Alarm app’en ved du selv og redningstjenesten, hvor du er. Det er værdifuld hjælp i en stresset situation, hvor båden måske tager vand ind, der er faldet en person overbord eller båden er i brand.

 

“Jeg husker en af de første sager, hvor jeg havde på vagt. Her fik vi et alarmopkald fra en mand, der sagde, at han lå ved øen Ven. Den ligger i Øresund. Det viste sig, at han var drejet til styrbord en gang for tidligt og faktisk var i Isefjorden. Vi fandt ham heldigvis, og han overlevede, men det tog længere tid og kunne have været fatalt," fortæller Thomas.

 

“Hvis man vil forstå, hvor stor en forskel det gør, at vi får en position med de samme, så skal man forestille sig, at man træder vande. Vandtemperaturen lige nu er 5-7 grader celcius. Hvor længe kan man træde vande i dén temperatur? Al den tid, som vi bliver forsinket i at nå hen til folk og redde dem, er potentielt tid, hvor de skal træde vande. Tager det for eksempel en eller to timer ekstra at finde folk, fordi vi ikke har en position på dem, så skal folk træde vande i en eller to timer mere. Den tid, som vi sparer på at finde folk, er tid de sparer i vandet,” siger han.

 

“Hvis folk slår alarm med SejlSikkert Alarm app’en, så sparer folk tid i vandet, som det ville have os taget at finde dem.”

 

Faktaboks

Er du i en nødsituation, trykker du på den store knap “Ring for hjælp”, og så etableres der automatisk et kald til redningscentralen samtidig med, at din GPS-position sendes.

SejlSikkertAlarm-app’en ejes af Søsportens Sikkerhedsråd og Søfartsstyrelsen.

Forsvaret er samarbejdspartner og besvarer alarmopkaldene, koordinerer redningsindsatsen og sender redningsfartøjer.

Der er foreløbigt omkring 21.000 brugere, men man håber, at mange flere vil downloade og bruge app’en

Den virker både på Android- og iPhone-telefoner. Download den her:

 

iPhone:

https://apps.apple.com/dk/app/sejlsikkert-alarm/id1451966411?l=da

 

Android:

https://play.google.com/store/apps/details?id=safetrx.dma&hl=da

Ud over muligheden for hurtigt og enkelt at alarmere med position, er der også en lang række andre funktioner i app’en.

Man kan for eksempel lægge sejlplaner med formodet ankomsttidspunkt. Overholdes det ikke, sendes der automatisk besked til ens pårørende. Man kan også tracke sin sejlrute, og man kan uploade et foto af sin båd sammen med informationer om fx størrelse, således at redningstjenesten får et billede af båden og oplysninger om den og dermed véd, hvad de skal lede efter i en nødsituation.