Dannebrog blev bredt ud i cockpittet på F-35 kampflyet efter KINs første tur.

Dannebrog blev bredt ud i cockpittet på F-35 kampflyet efter KINs første tur. Foto: Forsvaret

Tekst: Malene Severinsen, Forsvaret. Foto/video: Lars & Anders, Forsvaret

 

Klokken er 14:56 torsdag den 14. januar 2021. To F-35 kampfly letter fra bane 3L på Luke Air Force Base. Det er i sig selv ikke noget usædvanligt syn. Dagligt letter mere end 100 kampfly fra den amerikanske base i Arizona. Alligevel er denne flyvning noget helt særligt.

 

I det ene fly sidder nemlig en dansk jagerpilot. En pilot, der i disse minutter skriver danmarkshistorie som Danmarks første F-35 pilot. Pilot og oberstløjtnant med flyvernavnet KIN er netop lettet med kurs mod sin første træningstur i F-35.

 

Artikel fortsætter efter videoen...

 

Med på turen i det andet fly er instruktør Matthew Cisar (HAIL), der er eskadrillechef for eskadrille 308FS, Emerald Knights, hvorfra de danske piloter på Luke Air Force Base skal flyve. KIN er alene i flyet. Ansvaret er nu hans og hans alene.

 

F-35 kampflyet bliver kontrolleret, inden KIN flyver første tur.

F-35 kampflyet bliver kontrolleret inden take-off. 

 

Timerne inden

KIN har fløjet hele turen i simulator, inden det går løs. Han virker rolig. Afklaret. Alles øjne hviler på ham, men den rutinerede pilot har fokus på opgaven.

Dagens flyvning består primært i at gøre sig bekendt med flyet og udføre en række manøvrer, øve sig i brug af flyets systemer, lave landingsrunder og så skal han simulere, at motoren går ud.

 

Klokken 14.00 går døren til hangaren op, og KIN bevæger sig sammen med HAIL ud mod de ventende fly. Teknikerne står klar til at få dem sendt godt af sted. Luften er fyldt med intensitet. Alvoren er mærkbar. I disse minutter skrives der historie.

 

Klokken 14.15 starter KIN motoren op og giver tegn til HAIL. Han er klar. Det er en kombination af erfaring, hans netværk og meritter, der tildeler KIN opgaven, æren og ansvaret. Han trækker vejret dybt, tjekker sine instrumenter en sidste gang og taxier så ud mod startbanen. Der er sommerfugle i maven, men i samme øjeblik han flytter hånden til flyets gashåndtag, indfinder roen sig. Klokken 14:56 er Danmarks første F-35 pilot i luften.

 

KIN er klar i cockpittet, inden han skriver Danmarkshistorie og bliver den første danske F-35 pilot.

KIN er klar i cockpittet, inden han skriver Danmarkshistorie og bliver den første danske F-35 pilot. 

 

Ny æra

Efter cirka halvanden time lander KIN og breder Dannebrog ud i cockpittet og tager dermed sin plads i historiebøgerne som den første danske pilot på kampflyet F-35.

 

”Det var helt fantastisk,” lyder det i samme øjeblik, KIN forlader flyet.

 

Han bliver lykønsket af General Jeffrey L. Harrigian, der har taget turen fra basen Ramstein i Tyskland, inden der er kys og kram fra familien, der stolt tager imod ham. Opgaven er løst, og for KIN er dagen uden tvivl en milepæl i karrieren.

 

”Det er et stort privilegie at være Danmarks første F-35 pilot. Vores nye kampfly sender såvel Flyvevåbnet som Forsvaret ind i en ny æra, og for det alene er jeg glad, stolt og ydmyg over, at den første tur tilfaldt mig. Med æren følger også ansvaret, og nu skal vi for alvor i arbejdstøjet. Vi har et unikt og stærkt samarbejde med vores partnernationer omkring F-35, og det glæder jeg mig til at udbygge. Jeg glæder mig især til at se de første danske fly i luften.”

 

Dagens flyvning blev foretaget i et amerikansk fly, idet de første danske fly ventes leveret på Luke Air Force Base i april, mens de første fly lander i Danmark i 2023.

 

KIN har flere operative missioner i F-16 og lederstillinger rundt om i verden på sit CV. Nu kan han tilføje titlen som Danmarks første F-35 pilot.

KIN har flere operative missioner i F-16 og lederstillinger rundt om i verden på sit CV. Nu kan han tilføje titlen som Danmarks første F-35 pilot.

 

Ros til danskerne

Kort efter landing fortæller instruktør Matthew Cisar (HAIL) om turen.

 

”KIN gjorde det rigtig godt, og dagens flyvning markerer starten på noget stort. Vi glæder os til samarbejdet med danskerne.”

 

Adspurgt, hvad de danske piloter er kendt for, lyder svaret fra HAIL.

 

”Altså bortset fra call signs, der er umulige at udtale? De danske piloter er blandt nogle af verdens bedste, og deres bidrag til vores fælles partnerskab er signifikant. Det er en stor glæde nu at have den første dansker i luften.”

 

F-35 kampfly i luften over Luke Air Force Base.

 

Om selve håndteringen af flyet på dagens tur forklarer KIN.

 

”Den er nem og venlig at flyve. Kort fortalt er flyvningen i F-35 sekundær og den taktiske brug primær. F-35 kan løse en række opgaver, der tidligere krævede flere fly i forskellige roller,” fortæller han og beskriver den som luftens svar på en schweizerkniv.

 

Til spørgsmålet om, hvordan han har forberedt sig til dagens flyvning, lyder det:

 

”Jeg har i hvert fald læst manualen.”

 

Ud over at tage titlen som Danmarks første F-35 pilot, så har KIN i dag også formået at lette som 49-årig og lande som 50-årig. Forklaring? Grundet tidsforskellen til Arizona er det blevet den 15. januar i Danmark, da han sætter landingshjulene på jorden igen og dermed hans 50-års fødselsdag.

 

KIN er foruden dagens titel også chef for den danske del af F-35 pilotuddannelsen på Luke Air Force Base i USA og skal desuden fungere som instruktør på F-35. Det er på Luke, at udviklingen og brugen af F-35 med partnernationerne samt USA koordineres.

 

I Danmark blev dagens flyvning fulgt tæt.

”Det er en stor dag for dansk forsvars- og sikkerhedspolitik, at den første danske pilot nu har fløjet F-35. For med F-35 bliver vores forsvar styrket markant, og det får enorm betydning for vores evne til at beskytte Danmark og deltage i internationale operationer. Indtil nu har F-35-anskaffelsen mest handlet om de politiske diskussioner og hvor meget de koster. I dag markerer vi, at de er rigtige – det er noget, man flyver i,” siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

 

Også hos Flyverkommandoen i Karup er dagens bedrift blevet fulgt nøje.

 

”At se den første dansker flyve et F-35 kampfly gør mig utroligt stolt. Ikke alene på pilotens egne vegne, men også på vegne af hele Forsvaret, og den store indsats, det har krævet af rigtig mange medarbejdere, at nå hertil. Vi har nu taget et vigtigt skridt nærmere den endelige modtagelse af Danmarks nye kampfly, der gør os i stand til, at vi også i fremtiden kan værne om danske interesser – såvel nationalt som internationalt,” lyder det fra Anders Rex (ERA), der er chef for Flyverkommandoen.

 

Den næste danske jagerpilot ventes i luften med F-35 i slutningen af januar.

Faktaboks

  • Pilot navn: KIN
  • Født: 1971
  • Bosat: Phoenix, Arizona, USA
  • Stilling: Senior National Representative Denmark, chef for den danske F-35 pilotuddannelse i USA på Luke Air Force Base, Arizona. Skal desuden være instruktør på F-35.
  • Antal timer på F-16: +2.200
  • Samlet antal timer fordelt på flere flytyper: 4000
  • Privat: Gift og har to drenge på henholdsvis 20 og 17 år
  • Træner & uddanner 75% af verdens F-35 piloter
  • Har siden 1941 uddannet mere end 61.000 jagerpiloter
  • Uddanner +100 F-35 piloter årligt Base for 94 F-35 fly & 77 fly af typen F-16
  • Arbejdsplads for +7000 medarbejdere
  • Den direkte positive økonomiske indvirkning for Arizona udgør årligt $2,4 mia.
  • Danmark indgår i internationalt partnerskab med USA, Norge, Holland, & Italien om træning og uddannelse af F-35 piloter
  • Danmark har købt 27 F-35 jagerfly, hvoraf de syv indgår i det internationale uddannelsesprogram på Luke Air Force Base.
  • Når implementeringen af F-35 er gennemført, reduceres antallet af danske fly på Luke Air Force Base til fem