kenyanere på vej til at blive instruktører

Wakhu og tre kollegaer er klar til at uddanne brandfolk og røgdykkere på skolen i havnebyen Mombasa.

Af Magnus Boeskov Terp, Forsvarskommandoen

 

Fra mandag den 30 august til torsdag den 23 september har Center for Maritim Uddannelse og Skibssikkerheds brandskole ved Frederikshavn haft besøg af fire kenyanere fra den kenyanske flåde. Her skulle de uddannes til brand- og røgdykkerinstruktører, så de hjemme i Kenya kan uddanne både civile og militære røgdykkere og indsatsledere på den nye dansk- og britisk-donerede brandskole ved Kenyas flådebase i Mombasa, som er en del af freds- og stabiliseringsprogrammet for Afrika.

 

Havariskolen i Hvims uddanner også røgdykkere


4 ugers uddannelse i Danmark
I de fire uger i Danmark har kenyanerne fulgt undervisningen flittigt, fortæller Thomas, der er seniorsergent og elementleder på brandskolen for havari, brand og læk stopning ved Center for Maritim Uddannelse og Skibssikkerhed.

 

”Kenyanerne har været rigtigt lærenemme. Der var kun en af dem, som havde en civil brandmandsuddannelse, før han kom hertil. De har derfor skulle lære rigtig meget i løbet af de sidste fire uger. Allerede sidste fredag havde de og danskerne nået det mål, som vi gerne ville se,” siger seniorsergent Thomas og fortsætter: ”Derfor har de sidste dage bare været kronen på værket.”

 

Glade for uddannelsen
Wakhu er warrant officer (seniorsergent) ved den kenyanske flåde og en af kenyanerne, som har fået undervisning i Danmark. Han fortæller, at de har været glade for den undervisning, som de har modtaget.

 

”Vi er meget glade for den praktiske og teoretiske viden, som vi har fået her på skolen. Vi har virkelig lært noget både rent færdighedsmæssigt og fagligt, som vi kan tage med hjem og lære til vores elever i Kenya,” siger Wakhu.

 

For Kjeld Gaard-Frederiksen, som er kommandørkaptajn og militærrådgiver for den kenyanske flåde, er det vigtigt for den kenyanske flådes udvikling, at de har en brandskole med dygtige undervisere.

 

”En flåde bliver ikke effektiv, hvis den ikke kan sejle med sine skibe, og skibe kan ikke sejle, hvis man ikke kan slukke en brand om bord. Derfor giver en brandskole en meget stor effekt for en forholdsvis lille sum penge,” og han fortsætter: ”I Kenya har de ikke haft en brandskole siden 2013, og derfor har deres brandslukningsundervisning været meget teoretisk anlagt. Den nye brandskole betyder derfor, at Kenyas flåde bliver mere operativ.”

 

Danmark har udsendt en mand i Kenya indtil år 2022. Derfor arbejder man på at sikre, at Kenya fortsat kan uddanne kvalificerede brandmænd.

 

”For at sikre, at niveauet forbliver højt på skolen, prøver vi også på at få den certificeret, så skolen kan understøtte sig selv,” fortæller kommandørkaptajn Kjeld Gaard-Frederiksen.

 

Skal give deres viden videre
Kenyanerne tog tilbage til Kenya i sidste uge , og seniorsergent Thomas siger, at de er helt klar til at lære andre kenyanere at slukke skibsbrande.

 

”Kenyanerne er blevet udannet i røgdykning, simpel brandbekæmpelse, lækagestopning og til sidst er de også blevet uddannet til indsatsledere, så de er blevet rigtigt godt udannet til at tage tilbage til Kenya og forsætte undervisningen der,” siger seniorsergent Thomas.

 

Kenyanske søfolk på skolebænken.

 

David er sergent ved den kenyanske flåde og en af de kenyanere, som har været i Danmark. Han glæder sig også til at komme hjem og prøve sin nye viden af.

 

”Jeg ser frem til at komme tilbage til Kenya for at hjælpe mine kollegaer med at blive bedre til at slukke brande. Jeg håber på, at mine elever kan nå det samme niveau, som vi har nået her på brandskolen,” fortæller David.

 

Freds- og stabiliseringsprogrammet i Afrika.
Tilbage i Kenya skal de fire kenyanere undervise på den dansk- og britisk- donerede brandskole ved Kenyas flådebase i Mombasa. Skolen blev indviet i juni 2021 og er blevet bygget som en del af freds- og stabiliseringsprogrammet for Afrikas Horn. Programmet har til formål af styrke vores afrikanske samarbejdspartnere med at blive i stand til fx at bekæmpe pirateri og anden maritim kriminalitet i deres område.

 

Du kan læse mere om projektet her: 

 

Se video fra branduddannelsen her: