Danske soldater ankommer til Letland.

De danske soldater er nu ankommet til Camp Valdemar ved Adazi i Letland, hvor de skal være udstationeret de næste fire måneder. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Torsdag eftermiddag hvirvlede støvet på paradepladsen i Camp Valdemar i det nordlige Letland, da yderligere fire busser med soldater ankom for at blive en del af missionen i Letland.

 

Forkommandoen stod klar i solen til at tage imod første del af hovedstyrken, der hurtigt blev gelejdet videre ind i lejren. Her skal soldaterne bo i den opgraderede Camp Valdemar, hvor de kan se frem til blandt andet et opgraderet træningscenter og bedre wifi.

 

Danske soldater ankommer til Letland.

Den danske lejr i det internationale miljø hedder Camp Valdemar. Det er en moderne base med gode indkvarteringsforhold, træningsfaciliteter og wifi. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Omkring 110 tunge og pansrede køretøjer er også ankommet til Letland, hvor de sammen med omkring 800 danske soldater skal indgå i NATO’s forsvar af de baltiske lande.

 

”Deployeringen er forløbet efter planen, og bidraget forventes at være på plads med alt materiel og personel inden for den planlagte tidsramme,” konstaterer oberstløjtnant Thomas Jørgensen med tilfredshed. Han er chef for det danske bidrag, som i daglig tale kaldes DANCON.

 

Afskibning af materiel til Letland.

De mange køretøjer blev afskibet fra flere havne i Danmark. Billedet er fra lastningen i Esbjerg. Foto: Tue Skals / Forsvaret

Som tætte NATO-allierede begynder Danmarks sikkerhed uden for vores egne grænser. Derfor er NATO’s tilstedeværelse i Baltikum også med til at styrke sikkerheden i Danmark.

 

Med Danmarks deltagelse i NATO’s beredskab i bidrager soldaterne til at håndtere en af NATO’s største sikkerhedsudfordringer forårsaget af Ruslands krig i Ukraine og udfordrende tilstedeværelse i Østersøregionen. De danske soldater bidrager til et stærkt kollektivt forsvar af NATO’s østlige flanke, som bidrager til at afskrække Rusland fra at angribe de allierede i NATO og styrker sikkerheden i Danmarks nærområde.

 

Afskibning af materiel til Letland.

Køretøjerne de danske soldater råder over tæller blandt andet Piranha 5 og Leopard 2A7 kampvogne. Foto: Tue Skals / Forsvaret

Den danske kampbataljon, som nu er ankommet og er ved at komme på plads i Letland, skal være udsendt i fire måneder.

 

Bataljonen består af en stab, et stabskompagni, et panserinfanterikompagni, et mekaniseret infanterikompagni, en kampvognseskadron og et ildstøtteelement.

 

Ud over kampbataljonen så bidrager Forsvaret på flere niveauer til NATOs kollektive forsvar i Baltikum og Østeuropa. Kampbataljonen i Letland indgår i den canadiskledede Multinational Brigade Latvia, som er en del af Multinational Division North, hvor Danmark er rammenation og som ledes af en dansk generalmajor.