Dansk soldat i letland

Omkring 800 danske soldater er udsendt til Letland. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Der venter de mere end 800 danske soldater i Camp Valdemar et travlt efterår. Soldaterne flyttede ind i lejren ved Adazi i Letland for under en måned siden. Og i går pakkede de køretøjerne og kørte ud i det lettiske øvelsesterræn, hvor de indtil slut-september er en del af øvelsen Silver Arrow 2024.

 

“Øvelsen har flere formål. For det første er det en mulighed for at træne sammen med vores NATO-allierede. Vi benytter også muligheden til at skærpe vores egne færdigheder. Og så har det selvfølgelig en afskrækkende effekt i forhold til Rusland, når NATO gennemfører større øvelser i denne del af Europa,” fortæller bataljonschef Thomas Jørgensen.

 

Soldat og køretøj udsendt til Letland

Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Området omkring Adazi, hvor de danske soldater er udstationeret, ligger under 250 kilometer fra grænsen mellem Letland og Rusland. Og det er ikke kun for at træne og gennemføre øvelser med allierede, at de danske soldater er udstationeret i Letland.

 

Kampbataljonen er en del af NATO’s fremskudte beredskab i Baltikum og indgår i en multinational brigade, der i øjeblikket er ledet af Canada.

 

Angrebsstyrke under øvelsen

Silver Arrow er en tilbagevendende øvelse og i dette års udgave skal de danske soldater agere angrebsstyrke. Det som i militært sprog hedder “OPFOR” (Opposing Force). Danskerne skal med andre ord spille fjenden og angribe styrker, der primært består af canadiske, amerikanske og lettiske soldater.

 

“Vi kommer til at give dem alt, hvad vi har. Vores allierede er dygtige og de tager ikke skade af at bliver udfordret. Og et eller andet sted, så håber jeg da, at de allierede vinder,” siger bataljonschefen.

 

Soldat i letland

Foto: Frederikke Frederiksen / FLF / Forsvaret

Den danske kampbataljon skal være udsendt i fire måneder og består af en stab, et stabskompagni, et panserinfanterikompagni, et mekaniseret infanterikompagni, en kampvognseskadron og et ildstøtteelement.

 

Ud over kampbataljonen så bidrager Forsvaret på flere niveauer til NATOs kollektive forsvar i Baltikum og Østeuropa. Kampbataljonen i Letland indgår i den canadiskledede Multinational Brigade Latvia, som er en del af Multinational Division North, hvor Danmark er rammenation og som ledes af en dansk generalmajor.

 

Med Danmarks deltagelse i NATO’s beredskab i bidrager soldaterne til at håndtere en af NATO’s største sikkerhedsudfordringer forårsaget af Ruslands krig i Ukraine og udfordrende tilstedeværelse i Østersøregionen.

 

De danske soldater bidrager til et stærkt kollektivt forsvar af NATO’s østlige flanke, som bidrager til at afskrække Rusland fra at angribe de allierede i NATO og styrker sikkerheden i Danmarks nærområde.