Fungerende forsvarschef, general Michael Hyldgaard besøger de udsendte soldater i Letland.

Fungerende forsvarschef, general Michael Hyldgaard besøger de udsendte soldater i Letland. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Fungerende forsvarschef, general Michael Hyldgaard, besøgte fredag Multinational Division North (MND N), der er den danskledede NATO-division med hovedkvarter i Letland.

 

Her er der i disse uger travlhed med den store øvelse Namejs, hvor 11.000 soldater fra Letland og allierede nationer deltager. Her øver divisionen med seks brigader her i blandt danske 1. og 2. brigade i forsvaret af Letland.

 

Fungerende forsvarschef, general Michael Hyldgaard besøger de udsendte soldater i Letland.

Fungerende forsvarschef, general Michael Hyldgaard besøger de udsendte soldater i Letland. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

På rundtur rundt på Military Base Adazi fik generalen mulighed for at spørge nogle af de små 700 soldater, der er indspillere og øvelsestagere i Divisionens øvelse, om deres oplevelse af øvelsen.

 

”Det er en spændende og superfed øvelse, og jeg får rigtig meget ud af at være her,” svarede en af de danske reservister.

 

Efter rundvisningen i hovedkvartet for Multinational Division North kørte forsvarschefen sammen med chef for MND N, generalmajor Jette Albinus, ud i det store lettiske øvelsesterræn. Et øvelsesterræn, der i modsætning til de danske øvelsesterræner er præget af vandhuller, moser og grøfter med rigtig meget naturlig skov, åer, søer og floder.

 

Generalen forlod øvelsen med et indtryk af travlhed og engagement i opgaven med øvelsen i at forsvare Letland i et multinationalt samarbejde.

 

”Der er mange dedikerede soldater – både faste og reservister, der yder en kæmpe indsats for det nationale og kollektive forsvar. Og det er vigtigt, for forsvaret af Danmark begynder i Letland.”

 

Øvelsen Namejs

  • Øvelsen Namejs har været afholdt siden 2014 og har siden 2023 været en omfattende national øvelse
  • Øvelsen foregår fra den 3. september til den 8. oktober
  • Deltagere er 11.000 soldater fra Letland og allierede nationer
  • Øvelsen omfatter enheder fra Letlands nationale væbnede styrker, herunder deres Nationale Guard og reservesoldater. Derudover deltager også det lettiske Forsvarsministerium og civile og statslige institutioner, der har med det lettiske nationale forsvar af at gøre.
  • Øvelsen foregår i hele Letland.