Dansk deltagelse i Freezing Winds

Fregatterne Absalon og Niels Juel har deltaget i den finske flådeøvelse Freezing Winds. Danmark har også været repræsenteret gennem NATO-flådestyrken SNMG 1, der er under dansk ledelse. Fotos: Theis Nielsen / Forsvaret

Af Theis Nielsen / Forsvarskommandoen (tekst og fotos)

 

30 kampfartøjer, 10 fly og mere end 4000 kyst- og landtropper stod sidste mandag klar, da Freezing Winds 24 blev indledt. Øvelsen, som arrangeres og afholdes af den finske flåde, har til formål at styrke både Finland og dets NATO-allieredes evne til at beskytte området omkring Østersøen. Her har de deltagende styrker primært skullet træne beskyttelse af søtransporten og overvågning og beskyttelse af undersøisk kritisk infrastruktur såsom gasledninger, elkabler og kommunikationsforbindelser – alt det som gør, at et moderne samfund kan fungere.

 

Fra o-rummet har man under øvelsen styret Absalons indsats i den taktiske fase

Fra o-rummet har man under øvelsen styret Absalons indsats i den taktiske fase. 

Øvelser som denne er essentielle for at styrke NATO’s kollektive forsvar af området, og derfor deltager også en lang række af lande med grænse op til Østersøen – herunder Danmark.

 

Fra fjende til ven

Selvom det ved dette års udgave af Freezing Winds var tænkt, at de danske fregatter skulle agere OPFOR (Opposing Force), skiftede vindene retning. Under den taktiske fase har Absalon og Niels Juel nemlig skulle samarbejde med de finske styrker, i stedet for at bekæmpe dem.

 

Niels Juels helikopter flyver ud i håb om at identificere de fjendtlige fartøjer fra SNMG1

Niels Juels helikopter flyver ud i håb om at identificere de fjendtlige fartøjer fra SNMG1.

”De sidste to uger er gået med en masse samvirkeøvelser, hvor vi sammen med Niels Juel, deres helikopter og nogle finske enheder, har været på den ene side og imod de opposing forces, altså modstandere, som har bestået af NATO’s stående flådestyrke, SNMG1”, fortæller skibschefen for Absalon, kommandørkaptajn Frank Erland Jensen.

 

Det norske logistikfartøj Maud forsyner Absalon med brændstof. Manøvren kaldes  Replenishment at Sea (RAS)

Det norske logistikfartøj Maud forsyner Absalon med brændstof. Manøvren kaldes Replenishment at Sea (RAS).

”Indledningsvis gik spillet på, at der havde været noget konflikt mellem parterne, og man derfor lå og viste tænder. Her de sidste par dage har det så udviklet sig til at være en åben kamp, hvor vi har beskudt hinanden med forskellige våbensystemer”, siger Frank Erland Jensen.

 

Det, at de danske fregatter har skullet samarbejde med de finske enheder, betyder også, at man har haft mulighed for at træne kommunikation mellem parterne samt støtte finnerne, når de har trænet deres nationale forsvarsplaner.

 

Røgdykkere ombord på Absalon træner slukning af brand i et elskab

Røgdykkere ombord på Absalon træner slukning af brand i et elskab.

SNMG1, NATO’s stående flådestyrke

Udover de to fregatter, har Forsvaret også bidraget til øvelsen gennem NATO’s stående flådestyrke, SNMG1, som deltager under dansk ledelse. Styrkens chef, flotilleadmiral Thomas Stig Rasmussen, og hans stab har under øvelsen været ombord på det norske logistikfartøj Maud. Flagskibet har sammen med resten af styrken fungeret som OPFOR, hvilket eksempelvis har givet dem mulighed for at træne præcisionsangreb med krydsermissiler og missiler fra helikoptere, under de sidste par dages overfladekrig med de danske fregatter.

 

Bekæmpelse af havari på Absalon

Besætningen på Absalon bekæmper skader på skibet under en af de interne øvelser. 

Dog har de to modstandere også skulle samarbejde under en kompliceret procedure kaldet Replenishment at Sea, eller RAS. For udover at være styrkens flagskib, er logistikfartøjet Maud også en flådetanker, som kan forsyne andre skibe med både brændstof og nødvendige forsyninger, hvis behovet skulle opstå. Og det har det haft gjort for både Absalon og Niels Juel.

 

”Når man skal gennemføre en Replenishment at Sea, så handler det i høj grad om at samarbejde mellem skibene – for vi ligger kun med 50 meters afstand til hinanden. Det er en sømandskunst uden lige, ja det er nærmest helt smukt”, siger Frank Erland Jensen.

 

Absalons boardinghold træner intern kamp ombord på fregatten

Absalons boardinghold træner intern kamp ombord på fregatten.

Veloverstået øvelse

Udover den faste besætning har Absalon også haft 44 kadetaspiranter fra Søværnets Sergentskole med ombord. For mange af dem har dette været deres første sejlads med en fregat, og det betyder, at når man har trænet den eksterne kamp, altså luft-, overflade- og undervandskrig, har kadetaspiranterne haft mulighed for at følge med fra både broen og o-rummet. Derudover er der også blevet trænet intern kamp ombord, hvilket indebærer alt fra brandøvelse og håndtering af vandindtrængen til mand overbord og boarding af et fjendtligt fartøj. Dermed skulle kadetterne gerne have fået en bedre forståelse for livet til søs undervejs.

Freezing Winds

Freezing Winds er flådeøvelse, der er arrangeret af det finske forsvar. Øvelsen finder sted i det sydlige Finland og i Østersøen.

 

Formålet med øvelsen er at træne flådeoperationer, eksempelvis beskyttelse af maritime transporter og overvågning og beskyttelse af undersøisk infrastruktur.

 

Freezing Winds har deltagelse af: Finland, Belgien, Danmark, Estland, Frankrig, Tyskland, Letland, Litauen, Holland, Norge, Portugal, Polen, Sverige, Storbritannien og USA, samt to af NATOs stående flådestyrker.

 

Der deltager omkring 30 skibe, 10 fly og helikoptere og omkring 4000 soldater i øvelsen.

 

Øvelsen finder sted fra den 18. – 29. november.

 

Kilde: Det finske forsvar