Soldat på øvelse i Grafenwöhr inden udsendelse til Letland

Soldat fra Jydske Dragonregiment afprøver kampfærdighederne i Grafenwöhr i Tyskland inden udsendelsen til Letland. Foto: Tue Skals / Forsvaret

Af Felix Østergaard / Forsvarskommandoen

 

Forleden afprøvede bataljonen kampfærdighederne på en skarpskydningsøvelse i Grafenwöhr i Tyskland. Se soldaternes kamptræning og hør dem fortælle om opgaven og deres forventninger forud for Letland-udsendelsen i videoen nedenfor.

 

Udsendelsen af kampbataljonen fra 1. Brigade er en central brik i Danmarks samlede engagement i Baltikum i NATO’s signalgivning til Rusland. Det fortæller generalmajor Jette Albinus, som er chef for NATO’s Multinational Division North i Letland. Divisionen har blandt andet kommandoen over den canadiskledede multinationale brigade, som den danske kampbataljon indgår i.

 

”Kampbataljonen er en del af NATO’s fremskudte forsvar, der udgår fra Baltikum og Polen. Her har Danmark en del af sine landmilitære kapaciteter, der er med til at håndtere en af NATO’s største sikkerhedsudfordringer forårsaget af Ruslands krig i Ukraine,” siger Jette Albinus.

 

Danmarks samlede bidrag til forsvaret af Baltikum ledes bl.a. gennem det danskledede NATO-hovedkvarter, Multinational Division North, som Jette Albinus er chef for. Divisionen skal sikre, at de forskellige bidrag fra NATO’s medlemslande kan operere sammen i rammen af NATO’s forsvarsplaner.

 

”Den danskledede division er en del af NATO’s forreste forsvarslinje mod et eventuelt angreb. Vi skal afskrække og om nødvendigt forsvare Letland hurtigt og effektivt. Derfor er det afgørende, at værtsnationen og de lande som bidrager med enheder i Letland samarbejder tæt,” siger generalmajor Jette Albinus.

 

Samarbejdet mellem Hærens 1. Brigade og Multinational Division North cementeres i dag yderligere, når de to enheder i eftermiddag underskriver en aftale om et formelt træningssamarbejde i Adazi i Letland. Aftalen giver en entydig retning for Hærkommandoens planlægning af øvelser og uddannelse, og sender et signal om Danmarks fortsatte vilje til at bidrage til forsvaret af Baltikum.

 

Se video fra soldaternes træning i Tyskland og hør om deres overvejelser om at skulle udsendes til Letland.