Farvandsovervågning.

Også om natten holder Søværnets skibe nøje øje med den aktivitet, der foregår på havet. Både med radar og anden teknologi og med almindeligt udkig.  Foto: Mik / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Både dag og nat holder Søværnet øje med aktiviteter på havet. På den måde kan man hele tiden danne et situationsbillede af aktiviteter på havet, opdage både almindelig færdsel og variationer til normalbilledet.

 

Lige nu deltager Forsvaret i den internationale aktivitet Nordic Warden, der sætter fokus på beskyttelse af undersøisk kritisk infrastruktur. Her indgår både farvandsovervågningen i Søværnets Operationscenter og den overvågning og de observationer, som sker fra de forskellige skibe i Søværnet som led i deres øvrige opgaveløsning, eventuel øvelsessejlads eller anden sejlads.

 

Det er de ti lande i forsvarssamarbejdet Joint Expeditionary Force (JEF)  – Storbritannien, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Holland, Estland, Letland og Litauen – som i de næste uger i en koordineret indsats overvåger skibstrafik i områder med undersøisk kritisk infrastruktur og danner et fælles maritimt situationsbillede. Aktiviteten foregår i Østersøen, danske farvande og i andre vigtige havområder for landene i JEF-samarbejdet.

 

Nordic Warden er en JEF Response Option. JEF Response Options er blandt andet fælles indsatser for at imødegå trusler mod undersøisk kritisk infrastruktur eller andre alvorlige hændelser, som kan skabe usikkerhed for landene i JEF-samarbejdet.

 

 

 

Joint Expeditionary Force (JEF)

Danmark er med i forsvarssamarbejdet Joint Expeditionary Force (JEF), der er ledet af Storbritannien og ellers består af medlemmerne Sverige, Norge, Finland, Estland, Letland, Litauen, Holland og Island. JEF supplerer NATO og eksisterende europæiske og globale sikkerhedsstrukturer.

Formålet med JEF er at styrke relationer mellem landenes væbnede styrker, opbygge kapaciteter og forbedre interoperabiliteten. Ved at deltage i JEF sigter Danmark og de andre JEF-nationer på at håndtere fælles sikkerhedsudfordringer, styrke regional stabilitet og bidrage til bredere internationale freds- og sikkerhedsindsatser. JEF fokuserer primært på trusler, der ligger under tærsklen til krig.