Chefen for det danske bidrag, Thomas Jørgensen, og den canadiske brigadechef, Cédric Aspirault, giver hånd efter den formelle underskrivningsceremoni.

Chefen for det danske bidrag, Thomas Jørgensen, og den canadiske brigadechef, Cédric Aspirault, giver hånd efter den formelle underskrivningsceremoni. Foto: Magnus Terp / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Forward Land Forces (FLF), Danmarks bidrag til NATO’s kollektive forsvar i Baltikum og Østeuropa

De danske soldater i Letland hører nu officielt under NATO’s kommandostruktur og den Multinationale Brigade Latvia, efter der mandag formiddag blev afholdt Transfer of Authority og Scroll Signing Ceremony på paradepladsen på Adazi Military Base. Efterfølgende afholdtes der arrangement for særligt indbudte på KFUM’s soldaterhjem i Camp Valdemar.

 

Mandag eftermiddag var den lettiske forsvarsminister, Andris Sprūds, på besøg i Camp Valdemar. Ministeren fik en orientering om det danske bidrag og blev efterfølgende vist rundt i lejren. Slutligt havde de danske soldater sørget for udstilling af materiel med blandt andet Leopard 2A7 og Puls, hvor ministeren også fik overrakt et våbenskjold for FLF af den danske chef Thomas Jørgensen.

 

 

Onsdag fulgte besøg fra Folketingets formand, Søren gade, der ligeledes fik en snak med soldaterne.

 

Fredag stod for flere af soldaterne på Baltic Warrior Competetion. Holdene gennemførte 16 kilometer march, 11 kilometer kanosejlads og sprintede slutligt i mål, hvor soldater fra 14 lande heppede ved målstregen.

 

Hele ugen er der gennemført indskydning af våben, og så er første uddannelsesuge frem mod øvelsesaktiviteterne påbegyndt. Derudover er der etableret samarbejde med enheder fra den Multinationale brigade med henblik på særligt signaltjeneste og god kommunikation.

 

Træningsbidraget til støtte for Ukraine, Storbritannien

Instruktører og rekrutter har den seneste uge gennemført to øvelser som en del af ukrainernes træning og uddannelsesprogram. Den første øvelse handlede om, hvordan ukrainerne bevæger sig i terrænet, går i stilling med henblik på at lave ildoverfald på fjenden, og hvordan ukrainerne angriber og indtager fjendtlige stillinger i terrænet.

 

Træning af ukrainske rekrutter

Træning og uddannelse af ukrainske rekrutter. Foto: Forsvaret

Den anden øvelse havde fokus på skyttegrave, og hvordan rekrutterne skal kæmpe fra en skyttegrav, hvordan de skal undgå og forholde sig ved miner, improviserede sprængladninger og andre fælder i skyttegravene, og hvordan ukrainerne skal angribe og rense en skyttegrav.

 

Når de danske instruktører gennemfører uddannelse, starter de altid op med forevise, hvordan det gøres, mens de forklarer i detaljer, hvad de enkelte soldater og hold foretager sig. Herefter bliver ukrainerne sendt ud for at indøve og træne. Til at vise det ”perfekte” eksempel anvendes de danske soldater, mens en kollega, ved brug af tolk, forklarer, hvad der sker. Det er med til at give ukrainerne det rigtige billede af, hvad de skal gøre og opnå med den efterfølgende læring. Resten af dagen går så med at ukrainere øver, øver og øver.

 

I takt med at ukrainerne får styr på principperne, bygges der mere og mere på i kompleksitet. Eksempelvis forhold ved sårede, tage på skyttegravene og lignende.

 

Instruktørerne er opmærksomme på ukrainernes erfaring og den udvikling og erfaringsindhentning, der foregår i Ukraine. På den måde stræber man efter, at træningen hele tiden er et skridt foran vilkårene på den kampplads, ukrainerne skal kæmpe på.

 

Træning i skyttegrav

Foto: Forsvaret

Et eksempel på dette er, at der er blevet bygget nogle primitive tage til skyttegravene, der kan beskytte mod håndgranater og lignende fra luften samtidigt med, at taget kan udnyttes til at lave en termisk sløring, der bevirker at droner ikke kan se eventuelle soldater i skyttegravene. Det er vigtigt at træne med tag på skyttegravene, da det har betydning for, hvordan man bruger håndgranater, og hvordan man laver sit indbrud i kampstillingen.