Veteraner, som skal deltage i Invictus Games, træner siddende volley.

Veteraner, som skal deltage i Invictus Games, træner siddende volley. Foto: Maria Lind / Center for Militær Fysisk Træning, Forsvarets Sanitetskommando

Af Center For Militær Fysisk Træning

 

Invictus Games er et internationalt sportsevent og rehabiliteringsprojekt for fysisk og psykisk sårede veteraner. Målet er at forandre liv gennem sporten, og i det danske program er der fokus på rehabilitering gennem idræt og personlig udvikling.

 

Danmark har været med til Invictus Games siden de første lege i 2014, og programmet har hjulpet mange danske veteraner, som hovedsageligt kæmper med PTSD.

 

Sammen med andre veteraner tør jeg søge over grænser for at udvikle mig. Fysisk aktivitet i en kontekst, hvor jeg føler mig sikker, gør mig til et menneske, som jeg faktisk godt kan lide og et menneske, som jeg tør vise frem for andre. 

Henrik Ardén Petersen, deltager ved Invictus Games i 2023

 

Rejsen frem mod Invictus Games

I den sidste weekend i september var holdet til 2025 legene samlet i Vejen Idrætscenter. Her var der ud over træning i disciplinerne svømning, roning, siddende volley, kørestolscurling, alpint skiløb og langrend blandt andet oplæg fra Veterancentret omkring den mentale forberedelse til rejsen frem mod Invictus Games.

 

Til træningssamlingen trænes der blandt andet svømning og roning.

Til samlingen trænes der blandt andet svømning og roning. Foto: Maria Lind / Center for Militær Fysisk Træning, Forsvarets Sanitetskommando

Psykologer og rådgivere fra Veterancentret er med under alle træningssamlinger, hvor de vejleder og støtter veteranerne i deres proces. Sideløbende med træningssamlingerne er veteranerne på hver deres personlige rejse med at forandre deres liv i en positiv retning.

 

”Rejsen frem mod Invictus Games er i høj grad en rejse med fokus på personlig udvikling. Veteranerne skal have lysten og ikke mindst viljen til at ville forandre deres liv. Til træningssamlingerne får de vejledning og inspiration fra blandt andet psykologer, socialrådgivere, fysioterapeuter og trænere, men vigtigst af alt får de et netværk af andre veteraner, som de kan spejle sig i og finde støtte hos i løbet af deres rejse frem mod Invictus Games,” forklarer team manager Jens Lunde.

 

Rotræning frem mod Invictus Games 2025

Til træningssamlingen trænes der blandt andet svømning og roning. Foto: Maria Lind / Center for Militær Fysisk Træning, Forsvarets Sanitetskommando

Støtte fra pårørende

Veteranerne har mulighed for at invitere en pårørende med til Invictus Games. Det betyder, at de har støtte fra en, der kender dem godt og som de kan dele oplevelsen med. På træningssamlingen i weekenden fik veteranerne besøg af deres pårørende, som blev introduceret til Invictus Games og fik værktøjer til, hvordan de kan støtte og hjælpe i processen.

 

Det danske Invictus Games program hører under Forsvarets Sanitetskommando, og chefen for kommandoen, brigadegeneral Jesper Momme besøgte weekendens træningssamling, hvor han mødte holdet og deres pårørende.

 

”Det betyder meget for mig, at følge deltagerne i forløbet frem mod Invictus Games i februar 2025. Jeg fokuserer på at lære holdet at kende og følge deres udvikling. Jeg besøgte også det danske Invictus Games hold, der deltog i Düsseldorf i 2023, og det gjorde stort indtryk på mig at se, hvordan vi gennem fælles indsats med Veterancentret og gode trænere kan bidrage til, at vores veteraner kommer styrket ud på den anden side af det ca. 10 måneder lange forløb,” siger chef for Forsvarets Sanitetskommando, brigadegeneral Jesper Momme.

 

Chef for Forsvarets Sanitetskommando, Brigadegeneral Jesper Momme besøger træningsamlingen.

Chef for Forsvarets Sanitetskommando, brigadegeneral Jesper Momme besøger træningssamlingen. Foto: Maria Lind / Center for Militær Fysisk Træning, Forsvarets Sanitetskommando

Invictus Games finder sted 8. - 16. februar 2025 i Vancouver og Whistler, Canada.

 

Følg det danske holds rejse til Invictus Games på Facebook: Invictus Games: Team Denmark og Instagram @invictusgamesteamdenmark

Invictus Games

Invictus Games er et multisportsstævne for fysisk og psykisk skadede veteraner. Stævnet er skabt af den britiske prins Harry, og det blev afholdt for første gang i 2014. Legene i 2025 omfatter i alt ca. 500 fra 20 nationer, der skal konkurrere i 11 forskellige sportsgrene.

 

I det danske program er der primært fokus på deltagernes rehabilitering og personlige udvikling. De sportslige resultater kommer i anden række.