Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Marinehjemmeværnets fartøjer har som led i NATO-aktiviteten ’Baltic Sentry’ været på skærpet farvandsovervågning
Arkivfoto: Marinehjemmeværnet
Af Marinehjemmeværnet / Forsvarskommandoen
I forbindelse med russiske skibes transit gennem dansk farvand har to besætninger af frivillige fra Marinehjemmeværnet mandag og tirsdag været sendt ud for at bidrage til den skærpede farvandsovervågning, som Søværnet har iværksat som led i NATO-aktiviteten Baltic Sentry 2025.
Marinehjemmeværnets fartøjer MHV 804 Andromeda, der holder til i Juelsminde, og MHV 810 Luna, der lige nu er placeret på Langeland, har hver især været kaldt ud på kort varsel for at styrke Søværnets opgaveløsning Baltic Sentry.
”Det er da fantastisk, at vi i Marinehjemmeværnet kan bidrage til den helt store sammenhæng. Det er super godt, at vi bliver brugt til den lidt mere skarpe profil lige nu,” lyder det fra Jesper, der var næstkommanderende i tirsdagens besætning ombord på MHV 810 Luna.
Læs om farvandovervågning her: Farvandsovervågning - på 90 sekunder
NATO-aktiviteten Baltic Sentry har til formål at beskytte undersøisk, kritisk infrastruktur og er blevet iværksat som følge af tidligere hændelser, hvor der er konstateret skader på kritisk infrastruktur i Østersøen.
Marinehjemmeværnet har i forbindelse med Baltic Sentry oprettet et særligt farvandsovervågningsberedskab, hvor værnets frivillige marinere står til søs for at løse specifikke overvågningsopgaver for Søværnet i farvandene omkring Danmark. Det er dette beredskab, der i denne uge er blevet aktiveret i forbindelse med de russiske skibes transitsejlads gennem dansk farvand.
Arkivfoto: Marinehjemmeværnet
Det nye beredskab er baseret på frivillighed, men der var ingen problemer med at samle en besætning, da Forsvarets Nationale Maritime Operationscenter (NMOC), efterspurgte assistancen.
”Vi har en masse frivillige, der gerne vil stille op - også når det bliver mere skarpe opgaver, end vi har været vant til i mange år,” fortæller Jesper.
Læs mere om Baltic Sentry: Stadigt fokus på farvandsovervågning
Besætningen på MHV 810 Luna var også særligt forberedt, da de fik anmodning om at deltage i NATO-opgaven. Forinden har de nemlig flyttet flotillens fartøj fra den normale placering i Svendborg og ud på Langeland for nemmere at kunne imødekomme det nye beredskabskrav. Derfor gik det lynhurtigt med at komme ud.
”Det var virkelig positivt, at vi havde flyttet skibet. Der var ingen problemer, og det gjorde, at vi var i aktionsområdet på fem minutter. Jeg synes, det er en super god løsning, vi har fundet her,” siger Jesper
De frivilliges vilje til at hurtigt at træde til for at styrke Søværnets og NATOs billede af situationen i Østersøen og Kattegat og for at demonstrere militær tilstedeværelse får også rosende ord fra kommandør Henrik Holck Rasmussen, der er chef for Marinehjemmeværnet.
”Det er imponerende og meget tilfredsstillende, at de frivillige marinere så hurtigt kan samle besætninger og deltage i NATO-opgaven. Det viser virkelig, at vi står sammen og i fællesskab får løst de opgaver, der bliver os givet,” lyder det fra kommandøren.
Den skærpede NATO-tilstedeværelse i Østersøregionen og i de danske farvande begyndte i januar, og Jesper er glad for at kunne bidrage:
”Vi er altid klar på at styrke farvandsovervågningen. Besætningen syntes, det var super fedt at blive kaldt ud på en NATO-opgave, og folk var stolte af at være med. Forhåbningen er, at endnu flere farvandsovervågninger kan blive sendt i vores retning.”
Med en fuldt bemandet vagtplan for beredskabet de næste par måneder er de i hvert fald helt klar til at træde til, hvis der igen bliver brug for deres assistance.
”Der er enormt stor opbakning til opgaven. Det siger jo noget om, at folk er villige til at bruge deres fritid og forlade deres arbejde midt i arbejdstiden for at støtte op om det her. Det viser, at de frivillige tager det enormt alvorligt og tager ansvar for opgaven,” understreger Jesper.