Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
ISAF hold 9 udbygger Patrol Base Line for at begrænse Talebans bevægelsesmuligheder.
Soldater fra ISAF hold 9 søger efter improviserede sprængladninger i ørkenen. Foto: Rani Bech / Forsvaret
Hold 9s opgave med at forbedre Patrol Base Line blev desværre pludselig en hasteopgave på grund af dårlig koordinering mellem afghanske politienheder.
I forbindelse med, at det lokale politi i marts 2010 tog af sted på en otte ugers uddannelse i Kandahar, skulle baserne overdrages fra det lokale politi til det nationale politi. Det nationale politi dukkede dog ikke op, og det lokale politi forlod baserne uden at sikre sig, at de blev overtaget af andre.
Den danske kampgruppe besatte med reserven de to vigtigste baser, men nogle lokale nåede at invadere og plyndre to andre patruljebaser, inden det var muligt at tilføre flere styrker til området.
For at undgå risikoen for, at Taleban havde placeret improviserede sprængladninger inde i de to beskadigede patruljebaser, besluttede kampgruppen at opbygge nye baser og for også at skabe bedre sammenhæng mellem patruljebaserne.
Baserne ligger i Green Zone nord for Gereskh. Samlet har baserne navnet Patrol Base Line (PBL).
Det afghanske politi har tidligere bemandet patruljebaselinjen, hvis hovedformål er at forhindre Taleban i at bevæge sig gennem området og at sikre lokalbefolkningen. Patruljebaserne havde længe været forfaldne, og de civile genopbygningsmyndigheder og den danske kampgruppe havde gennem et stykke tid planlagt at forbedre baserne.
Den utilsigtede hurtige overtagelse af Patrol Base Line betød, at soldaterne fra Hold 9 var ekstra udsatte for truslen fra improviserede sprængladninger. Det er en af grundene til, at Hold 9 var det hold i Helmand med flest sårede soldater. Desværre var Hold 9 også det første hold, hvor en kvindelig soldat – Sophia Bruun – mistede livet som følge af kamphandlinger. 4 andre soldater faldt på Hold 9.
Ingeniørsoldaterne var i første linie i kampen mod de improviserede sprængladninger.
Heldigvis var der også soldater, der reddede deres kammeraters liv. En af dem – sergent Casper Westphalen Mathiesen – modtog Tapperhedskorset i 2011, som den hidtil eneste danske soldat.
Uddeling af medaljer og tapperhedskors den 18. november 2011 på Kastellet. Sergent Casper Westphalen Mathiesen fra Ingeniørregimentet modtager tapperhedskorset. Foto: Leif Ernst/Forsvaret.
Tapperhedskorset. Foto: Leif Ernst/Forsvaret.
Sådan foregik hændelsen, der førte til at Casper Westphalen Mathiesen blev dekoreret med Tapperhedskorset:
”Casper Westphalen Mathiesen var udsendt på ISAF hold 9 som ingeniørsoldat. 19. februar falder han og en kollega i baghold ved patruljebasen Rahim. Sergent Casper Westphalen Mathiesens makker træffes af to skud og er ukampdygtig. Casper Westphalen Mathiesen lægger sig imellem den sårede kollega og fjenden og besvarer ilden, der kommer fra fire-fem forskellige stillinger. Imens når en sygehjælper frem til den sårede og yder førstehjælp. Da Casper Westphalen Mathiesen har tømt syv magasiner, slæber han sammen med sygehjælperen den sårede soldat ud af farezonen”.
På Hold 9 udsendes for første gang de nye infanterikampkøretøj (IKK). Infanterikampkøretøjet er bevæbnet med en 35 mm maskinkanon, hvilket giver en væsentlig forøgelse af ildkraften i kompagniet, mens den forøgede pansring yder en bedre beskyttelse af mandskabet.
Chef: Oberst Flemming Mathiasen
Styrkebidrag: 705 mand
Opstillende enhed: 1 Bataljon ved Den Kongelige Livgarde
Stabens placering: MOB Price
Faldne: 5
Sophia Bruun. 1/6/2010
Martin Kristiansen, 13/6/2010
Jonas Peter Pløger, 21/7/2010
Jimmi Bøgebjerg Petersen, 7/8/2010
Erik Berre Rolandsen. 7/8/2010
Hårdt sårede: 17
Sårede: 44