Parade med UNIFIL Hold 1 i Naqoura.

Parade med UNIFIL Hold 1 i Naqoura. Foto: Rune Dyrholm/Forsvaret.

I 2006 bad FN endnu engang medlemslandene om militære styrker til en mission i Mellemøsten. Israelske styrker rykkede i juli 2006 ind i Sydlibanon for at gengælde et angreb på Israel fra den shiamuslimske milits Hizbollah. Det resulterede i en kort intens krig i juli-august 2006.

Bagefter besluttede FNs Sikkerhedsråd at udvide FN-missionen i Libanon, UNIFIL, så den bedre kunne hjælpe den libanesiske regering med at få kontrol over og afmilitarisere Sydlibanon. Sikkerhedsrådet besluttede, at krigsskibe skulle patruljere i libanesiske farvande for at forhindre indsmugling af våben. Det var første gang, at en FN-mission havde militære kræfter til søs.

Danmark sendte missilfartøjerne Glenten og Ravnen til Middelhavet for afpatruljere de libanesiske farvande. Skibene havde logistisk base på Cypern. Opgaven var farvandsovervågning, hvilket er en klassisk sømilitær disciplin, som de danske besætninger har stor erfaring med fra danske farvande. Patruljefartøjet Viben og korvetten Peter Tordenskiold deltog i missionen. Flådefartøjerne så ikke mange mistænkelige aktiviteter til søs, og i 2008 stoppede Danmark sit bidrag til FN’s første sømilitære indsats.

 

I 2009 trak Polen sit logistikkompagni hjem fra UNIFIL. Danmark meldte sig til at afløse polakkerne. Flyvevåbnet fik opgaven med at sammensætte et logistikkompagni til missionen. Opgaven var meget fredelig sammenlignet med indsatsen i Afghanistan, der var Forsvarets hovedopgave i den periode. De danske soldater skulle transportere missionens soldater mellem lufthavnen og deres lejre, når de enten ankom eller skulle forlade missionen. Trafikken var den værste trussel. UNIFIL var udsat for et alvorligt arbejdsulykke, da en dansk soldat 9. januar 2010 blev dræbt, fordi hans lastvogn kørte ud over en skrænt under en bjærgningsopgave. Fem hold på hver ca. 150 soldater var udsendt til UNIFIL.

  • Områder

    Libanon
  • Ramme

    FN
  • Tidsinterval

    2006 - 2011
  • Aktuel

    Nej

Fakta

Antal danske soldater, der har gjort tjeneste på missionen: 1066

 

Antal udsendelser: Ca. 1500

 

Omkomne 

 

Ved sygdom, ulykke eller anden skade: 1