Det danske ebolabidrag, der skal til Sierra Leone, træner i Army Medical Training Centre, York inden afrejsen til Vestafrika i december 2014.

Det danske ebolabidrag, der skal til Sierra Leone, træner i Army Medical Training Centre, York inden afrejsen til Vestafrika i december 2014. Fotograf: Simon Longworth.

Uddrag af artikel fra Forsvaret.dk den 16. december 2014:

Forsvarets Sundhedstjeneste har deltaget i alle Forsvarets missioner, typisk med ambulancer, infirmerier og kirurgiske hold. Nu har en regeringsbeslutning ført til, at Forsvarets Sundhedstjeneste skal løse en ny opgave i samarbejde med Sundhedsministeriet og de danske regioner. Fire hold sundhedspersonale skal under Forsvarets ledelse bidrage til behandlingen af ebola-smittede patienter i det vestafrikanske land Sierra Leone, der er hårdt ramt af den smitsomme sygdom. Første hold er netop blevet færdig med den uddannelse, der skal sætte dem i stand til at pleje mennesker, der er ramt af ebola-virussen og ikke mindst lære dem, hvordan de beskytter sig selv mod at blive smittet. Uddannelsen er for alle internationale sundhedsarbejdere, der skal indsættes i Sierra Leone, og den finder sted i England. Det sikrer, at alle bruger samme procedurer, og at alle anvender samme kliniske standarder. Dermed øges sikkerheden for de udsendte.

 

FAKTA


De fire hold, hver med op til 25 læger, som Danmark vil udsende, består af læger, sygeplejersker, bioteknikere og/eller medicoteknikere, der under Forsvarets ledelse skal indsættes på et ebola-behandlingscenter i Port Loko, små to timers kørsel uden for Sierra Leones hovedstad Freetown i Vestafrika. De danske regioner rekrutterer frivillige, der har mod på at bidrage til den internationale indsats, og Forsvaret sørger for udvælgelse, uddannelse, udsendelse og koordinerer indsatsen i missionsområdet.

 

Uddrag af artikel fra Forsvaret.dk den 10. juni 2015:

I dag vender det fjerde og sidste sundheds-team hjem til Kastrup. Danmarks støtte til at stoppe Ebola-epidemien i Sierra Leone er dermed slut.

Når de fem læger med lederen Nina Friis-Møller, fem sygeplejersker, tre bioanalytikere og Forsvarets udsendte major til aften lander med flyveren fra Casablanca, er det med visheden om, at epidemien er under kontrol i Sierra Leone.  De seneste uger er nye lokale udbrud registreret, senest med 25 ebolasmittede, men lokalt har man fået kapacitet til at håndtere udbruddene, og ebola breder sig ikke længere som en epidemi. I sin sidste arbejdsrapport fra Port Loko konkluderer major Tim, at der samlet set er et højt antal sengepladser i Port Loko-området. Hold fire har blandt andet haft overskud til også at behandle følgeskader efter Ebola. 

  • Områder

    Sierra Leone
  • Ramme

    FN
  • Tidsinterval

    2014 - 2015
  • Aktuel

    Nej

Operation Gritrock

Antal danske udsendte: 83