Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Notits fra forsvaret.dk fra 10. marts 2020, der markerer afslutningen på det danske bidrag til Sydsudan.
Markeringen af at Danmark lukker missionen i Sydsudan, foregik i Tomping ved at stryge Dannebrog under en kort ceremoni. Foto: Forsvarsgalleriet.
Af Lars Bøgh Vinther
Da de sidste fem danske soldater den 7.marts 2020 lettede med flyveren fra hovedstaden Juba, var FN’s mission UNMISS langt fra slut. Tilbage er der stadig 14.000 soldater, 2.100 politifolk og tusinder af civile humanitære hjælpearbejdere.
I det lille år, hvor major Palle Koch har været udsendt, er der dog sket en synlig forbedring. ”Statistikerne fortæller om en betragtelig nedgang i antallet af voldtægter og drab, siden de borgerkrigslignende uroligheder brød ud kort før jul i 2013. Nu er der en tiendedel tilfælde i forhold til dengang, og jeg har personligt oplevet mennesketomme jordveje i Juba det seneste år er blevet fyldt med sudanesere,” fortæller Palle Koch, som de sidste tre år har skiftet arbejdet som salgschef i en grønlandsk supermarkedskæde ud med jobbet som reserveofficer på international mission. Hans opgave som ”civil assistance officer” har været at vurdere, i hvilken udstrækning civile projekter skulle have militær støtte til alt lige fra beskyttelse af konvojer til aflæsning af fly med truck.
Støtten blev godkendt af U9-sektionen, hvis der ikke var andre muligheder. Sektionen står for CIMIC (civil–militært samarbejde) og har de seneste knap 10 år haft en dansk chef. En oberstløjtnant eller kommandørkaptajn, der samtidig var chef for det danske bidrag på 10-15 udsendte.
Den sidste danske chef for U9 CIMIC-sektionen er oberstløjtnant Søren Kærgaard, der til daglig er sagsbehandler i Hjemmeværnskommandoens udviklingsafdeling i Vordingborg. Sammen med de øvrige danskere har Søren haft travlt med at samle og afskrive materiellet, der i de fleste tilfælde er blevet delt ud til projekter og organisationer, hvor det gør mest gavn. ”Cykler, vaskemaskiner, TV, feltrationer med videre vil blive doneret på en forsvarlig, værdifuld, miljømæssig korrekt måde. I de fleste tilfælde er omkostningerne ved hjemtagelse langt højere end tingenes værdi,” fortæller Søren Kærgaard. Den sidste donation fandt sted lige før danskerne checkede ind i lufthavnen.
”Vores to køretøjer doneres til International Organization for Migration (IOM). Beredskabsstyrelsen bidrager til et IOM-projekt med etablering af boliger til humanitære hjælpearbejdere ude i Sydsudans fjerne egne. Værdien af køretøjerne vil blive tilskrevet Danmarks bidrag til projektet. Og køretøjerne vil selvfølgelig være til stor gavn ude i felten.”
FN har to lejre i Juba. Tomping, som ligger i forbindelse med lufthavnen, og UN-House, hvor UNMISS’ hovedkvarter ligger, ti kilometer uden for hovedstaden. De danske soldater flyttede til de to lejre i 2016. Indtil da havde de 10-15 udsendte været indkvarteret i en privat ejendom kaldet Danish House.
Markeringen, af at Danmark lukker missionen i Sydsudan, foregik i Tomping ved at stryge Dannebrog under en kort ceremoni i sidste uge. Chefsergent Claus Skou Larsen havde det ærefulde hverv at hale flaget ned.
Under sin udsendelse har befalingsmanden fra Hæren været vant til at have et stort ansvar. Som eneansvarlig har Claus stået for udbetalingen af løn til tusinder af FN-soldater. En dollar og 28 cent per dag i tjeneste og 10 dollar og 50 cent per dag, når soldaterne er på orlov. Hjemme i Koncern-IT i Hvidovre genoptager Claus sine projekter og byggestyringsopgaver.
Sammen med de sidste fem soldater har i alt 427 danskere været på FN-mission i Sudan og Sydsudan, fortæller den missionsansvarlige i Forsvarskommandoen, kaptajn Søren Marinus Dieckmann. Han var i øvrigt selv udsendt med det første bidrag til Sudan i 2005.