Soldater træner på forladt base i Estland.

Danske soldater træner bykamp på en nedlagt base i Estland. Foto: Forsvaret

NATOs fremskudte tilstedeværelse (enhanced Forward Presence - eFP) i de baltiske lande og Polen demonstrerer, at NATO er parat til at beskytte NATO-territorium og befolkninger. Tilstedeværelsen understreger alliancesolidaritet overfor blandt andre de baltiske lande. NATOs tilstedeværelse i den østlige del af alliancen styrker sikkerheden i regionen og dermed også i Danmark.

 

I Estland bidrager Danmark med et mindre antal stabsofficerer til det britiske eFP-hovedkvarter i Tallinn.

 

Danmark bidrog i hele 2022 med omkring 160 soldater til den fremskudte tilstedeværelse i Estland.

 

Også i 2018 og i 2020 var omkring 200 danske soldater udsendt til Estland som en del af NATOs multinationale styrke på omkring 4000 soldater i Polen og de baltiske lande.

 

Forsvaret har bidraget til enhanced Forward Presence siden 2017. 

 

Se explainer om de danske soldater i Estland:

 

 

  • Områder

    Estland
  • Ramme

    NATO
  • Tidsinterval

    Fra 2017
  • Aktuel

    Ja

Fakta

NATOs fremskudte tilstedeværelse, enhanced Forward Presence, i Baltikum og Polen blev besluttet af stats- og regeringscheferne på NATO-topmødet i Warszawa i 2016.

 

Formålet med den fremskudte tilstedeværelse er at styrke alliancens afskrækkelses- og forsvarsprofil ved utvetydigt at demonstrere NATO-landenes alliancesolidaritet og viljen til at beskytte NATOs befolkning og territorium.

 

Storbritannien, Canada, Tyskland og USA er ramme-nationer for fire multinationale bataljoner i henholdsvis Estland, Letland, Litauen og Polen. Bataljonerne på hver ca. 1100 soldater er til stede på rotationsbasis med en defensiv karakter. Stort set alle NATO-lande bidrager til den fremskudte tilstedeværelse.