Danske soldater på øvelse i Letland i september 2024

De danske styrker i Letland er med til at afskrække trusler og kan om nødvendigt besvare militær aggression mod Danmarks allierede. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret 

Forsvaret har fra august til december 2024 haft udsendt en kampbataljon med støtteenheder til Letland som bidrag til NATOs beredskab. Med Danmarks deltagelse i NATOs beredskab bidrog danske soldater til at håndtere en af NATOs største sikkerhedsudfordringer forårsaget af Ruslands krig i Ukraine og udfordrende tilstedeværelse i Østersøregionen. Den danske kampbataljon indgår også efter hjemkomsten i NATOs beredskab. 

 

NATO omstrukturerede i 2024 sine beredskaber, hvilket betyder, at alliancen har fået flere styrker til rådighed og deraf en større fleksibilitet i effektueringen af beredskabsplanerne.

 

Bataljonen i Letland bestod af en stab, et stabskompagni, et panserinfanterikompagni, et mekaniseret infanterikompagni, en kampvognseskadron og et ildstøtteelement. Kampbataljonen blev suppleret af enheder til støtte for bataljonens opgaveløsning. Det drejede sig blandt andet om et panseringeniørkompagni og artillerienheder.

 

Kampbataljonen indgik i den canadisk ledede Multinational Brigade Latvia, som er underlagt Multinational Division North, hvor Danmark er rammenation og som ledes af en dansk generalmajor.

 

Kampbataljonen i Letland supplerede Forsvarets øvrige bidrag til forsvaret af NATOs østlige flanke. Det består af stabsofficerer, der er udsendt til hovedkvarterer i Estland, Letland og Polen. NATOs beredskab er et væsentligt bidrag til opretholdelsen af en troværdig afskrækkelse af Rusland.

 

Danske soldater på øvelse i Letland i september 2024

Danske soldater under den store NATO-øvelse Silver Arrow i efteråret 2024. For de danske soldater udgør Baltikum et komplekst trænings- og operationsmiljø, hvor forholdene er anderledes end i Danmark. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Baggrund

Udsendelsen af danske bidrag til Letland er en konsekvens af, at den sikkerhedspolitiske situation i Europa er alvorligt udfordret af Ruslands militære angreb mod Ukraine og omfattende troppeopbygning. Situationen har udviklet sig til en krise med potentielt store konsekvenser for NATO og Danmarks sikkerhed. NATOs tilstedeværelse i området er med til at styrke sikkerheden i Danmark, fordi Danmarks sikkerhed begynder i Baltikum og Polen.

 

Udsendelsen af bidrag fra Danmark og andre stater til de lande, der ligger tæt på Rusland, er en afgørende del af NATOs signalgivning til Rusland og en styrkelse af alliancens afskrækkelses- og forsvarskapabiliteter i øst. Danmarks støtte til baltiske og polske allierede understøtter de grundlæggende principper for europæiske staters ret til selvbestemmelse og territoriel integritet og styrker samtidig Danmarks tryghed og sikkerhed.

 

Indsættelsen af danske soldater i Letland er samtidig en naturlig videreførelse af det samarbejde danske og baltiske soldater har haft i de seneste års internationale missioner og under træning.

 

Tidligere bidrag i Letland

Danmark havde fra maj 2022 - maj 2023 også en bataljonskampgruppe med understøttende kapaciteter indsat i Letland.

 

Hør chefen for de danske soldater fra december 2022 til maj 2023 fortælle om opgaven i Letland. Opgaven er overordnet set fortsat den samme.

 

 

Multinational Division North - NATOs Dansk ledede hovedkvarter i Letland

Danmark står i spidsen for NATOs hovedkvarter i Letland - Multinational Division North. Hovedkvarteret er i fredstid placeret i Adazi i Letland og i Slagelse i Danmark. 

 

Hovedkvarteret støtter blandt andet de baltiske staters nationale forsvarsplanlægning, træner baltiske soldater og koordinerer militære aktiviteter i regionen - herunder blandt andet enhanced Forward Presence.

 

Læs mere om hovedkvarteret: 

Multinational Division North - NATOs danskledede hovedkvarter i Letland

 

  • Områder

    Letland
  • Ramme

    NATO
  • Tidsinterval

    Fra 2022
  • Aktuel

    Ja