Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Der er værnepligt for alle mænd i Danmark, mens kvinder har ret til at indgå en aftale om at gøre tjeneste på værnepligtslignende vilkår.
Værnepligten stiller store fysiske krav. De fleste finder ud af, at de kan klare meget mere, end de selv troede. Her er det værnepligtige fra Trænregimentet i Aalborg under deres såkaldt mærketur "Cimbertogtet". Foto: Theis Klausen Nielsen / Forsvaret
Alle kan blive værnepligtige, hvis de vurderes 'egnet' eller ’begrænset egnet' på Forsvarets Dag (tidligere kaldt session). Ved nogle uddannelser gælder specifikke adgangskrav. Se kravene under de enkelte uddannelser her.
Mænd bliver automatisk indkaldt til Forsvarets dag via digital post det år, de fylder 18 år, hvis de har fast ophold i Danmark.
Kvinder bliver automatisk inviteret til Forsvarets dag via digital post, når de fylder 18, men det er frivilligt, om de vil deltage.
Langt de fleste af de værnepligtige i Danmark har frivilligt valgt at tage uddannelsen. Det har i de seneste år drejet sig om mere end 99 % af de værnepligtige.
Værnepligtsuddannelsen giver kompetencer, der både kan anvendes i Forsvaret og ude i det civile liv. Værnepligtige fra Kongeskibet Dannebrog uddannes her i brand- og redning på Søværnets Havariskole i Hvims. Foto: Rebakka Gimm / Forsvaret
Værnepligtsuddannelsen i både Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet varer som hovedregel fire måneder.
Ved Den Kongelig Livgarde, Gardehusarregimentets Hesteskadron, Mobiliseringsværnepligten ved Gardehusarregimentet, Cyberværnepligten (der kan tages i både Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet) og for værnepligtige i Søværnet, der skal gøre tjeneste ombord på Kongeskibet Dannebrog, er værnepligten dog længere (8-12 måneder).
Værnepligtige i alle tre værn får en basisuddannelse som soldat og lærer færdigheder som brandbekæmpelse og førstehjælp.
I Søværnet, Den Kongelige Livgarde, Mobiliseringsværnepligten og Cyberværnepligten lærer værnepligtige desuden andre færdigheder, der kan anvendes i eller uden for Forsvaret. Læs mere om de forskellige uddannelser her.
Værnepligtige bliver styrket både fysisk og mentalt, og de lærer at arbejde under pres i tæt samarbejde med andre. Værnepligtsuddannelsen fungerer som basisuddannelse, hvis man vil fortsætte sin uddannelse eller karriere i Forsvaret.
Værnepligtigen er en gruppeøvelse, og de værnepligtige opnår et unikt sammenhold. Værnepligtige fra Flyvevåbnet slapper af efter at have været igennem en handlebane i Karup. Foto: Sophia Bianca Salskov Jakobsen / Forsvaret
Forsvaret uddanner værnepligtige 16 steder fordelt over hele Danmark.
Efter endt værnepligt modtager man et uddannelsesbevis, som værdisætter og beskriver den viden, færdigheder og kompetencer, som er opnået gennem uddannelsen. Uddannelsesbeviset kan anvendes ved for eksempel ansøgning til studie eller ved jobsøgning.
Værnepligtige, der har gennemført mobiliseringsværnepligten på otte måneder indgår efter endt værnepligt i en mobiliseringsstyrke i fem år. Hvis behovet opstår, vil de blive indkaldt til at blive færdiguddannet på tunge våben og pansrede køretøjer. Derefter indsættes de sammen med Hærens professionelle kampenheder, hvilket både kan være i Danmark og internationalt.
Personer bosat i Grønland er ikke omfattet af værnepligt. De kan i stedet søge om en plads på Arktisk Basisuddannelse. Det er en uddannelse, der kombinerer militære færdigheder med beredskabskompetencer. Læs mere om Arktisk Basisuddannelse her.