Militærpolitiet Danmark

Militærpolitiet deltager ofte i Forsvarets internationale opgaveløsninger, hvor vi altid skal kunne stille med et bidrag, uanset om det er til vands, til lands eller i luften. Foto: Forsvaret

Militærpolitiets opgaver

Militærpolitiet kan gennemføre trafikkontrol, dette gøres bl.a. med henblik på at regulere militær trafik og tilsikre, at de rigtige enheder kommer frem i den rigtige prioriterede orden. Dette kan gøres ved fysisk at regulere trafikken i vejkryds og på vejene, vejvisning ved afskiltning og dels ved løbende kontrol. Derudover kan Militærpolitiet eskortere bestemte køretøjer eller enheder med henblik på, at hjælpe dem hurtigt og sikkert gennem trafikken.

 

Det er ofte denne funktion, som andre medarbejdere i Forsvaret samt civile, uden nærmere kendskab til Militærpolitiet, forbinder med vores virke i Forsvaret.

Politifunktionen betyder, at Militærpolitiet har hjemmel og myndighed til at udøve politifunktioner, herunder opretholdelse af lov og orden ved militære enheder og sikrer, at både dansk og underlagt udenlandsk personel efterlever internationale og nationale love og bestemmelser, samt at personellet behandles i henhold til gældende retsplejelovgivning.

 

Opgaverne løser vi oftest ved patruljering og efterforskning, herunder indsamling og sikring af bevismaterialer samt støtte til auditøren (Forsvarets anklager). På den måde kan vi være med til at forhindre tyveri, hærværk og andre hændelser, eller vi kan dokumentere hændelser, der allerede ér sket.

 

Militærpolitiets hjemmel findes i den militære retspleje- og straffelov, samt ved Forsvarskommandobestemmelse 721-2.

Militærpolitiet har ofte ansvaret for beskyttelse af enkeltpersoner, samt sikkerhed i forbindelse med forskellige operationer, begivenheder eller rejser. Dette kan for eksempel være højtstående officerer, politikere eller andre danske fokuspersoner. I sådanne tilfælde kan MP stå for livvagtstjenesten ved blandt andet at sikre områder og yde relevant personbeskyttelse af VIP i forhold til en strukturel eller konkret trussel.

 

Livvagtstjenesten gennemføres enten selvstændigt i rammen af Forsvaret, men kan også gennemføres i samarbejde med andre civile myndigheder.  

 

Derudover arbejder vi med sikring af områder, for eksempel feltsikkerheds- og adgangskontrol under vigtige begivenheder.

Militærpolitiet bliver ofte involveret i håndteringen af frihedsberøvede. Frihedsberøvede skal behandles i henhold til deres status og rettigheder, og kategoriseres som krigsfanger, anholdte eller sikkerhedsinternerede.

 

Militærpolitiet er ansvarlig for, at disse frihedsberøvede behandles jf. de love, regler og konventioner, som Danmark har tiltrådt og gælder i forhold til den konkrete juridiske kontekst.

Militærpolitiet kan derudover støtte med at sikre opretholdelse af ro og orden blandt civilbefolkningen i internationale miljøer, herunder tilsikre at civile ikke bliver involveret i egentlige kamphandlinger. Løsningen af opgaven koordineres med de lokale civile og/eller militære myndigheder, og kan spænde meget vidt helt fra anholdelse af en farlig gerningsmand til boarding af skibe i internationalt farvand.

 

Hvis der i internationale opgaver er fravær af en civil sikkerhedsstruktur, støtter vi som Militærpoliti med rådgivning, uddannelse og efterforskning, herunder dokumentation og håndtering af beviser. Denne type operationer bliver også benævnt ”stability policing”.

 

Militærpolitiets hjemmel, muligheder og begrænsninger i de internationale konkrete opgaver vil bero på internationale- og mellemstatslige aftaler, samt det konkrete mandat enheden er udsendt med fra Folketinget.

 

Sidst opdateret 15. januar, 2024 - Kl. 09.01