Nyheder
Følg Forsvaret på X
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
5. september er flagdag for Danmarks udsendte. Læs mere om flagdagen og gense højdepunkter fra tidligere flagdage.
Den 5. september er Flagdag for Danmarks udsendte. Det er den dag, hvor Danmarks udsendte anerkendes for den indsats, de har ydet, og hvor de faldne mindes.
Formålet med Flagdagen er at anerkende og hædre de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark på baggrund af en beslutning truffet af Folketinget, regeringen eller en minister. Dagen omfatter alle, der er eller har været sendt ud fra Forsvaret, Redningsberedskabet, Politiet, Udenrigsministeriet og Sundhedsvæsenet.
Flagdagen er en dag, hvor Danmark viser respekt for og anerkendelse af de udsendte, som med deres indsats er med til at sikre, at danskerne kan leve i sikkerhed og tryghed. Flagdagen er både en dag, hvor de faldne mindes og en dag, hvor de udsendte fejres.
Flagdagen er også en anerkendelse af og tak til de pårørende til de udsendte, som også bærer en del af byrden ved Danmarks internationale engagement.
Ideen til flagdagen kom fra overkonstabel Kim Eg Thygesen. Han foreslog efter udsendelser til Kosovo i 2004 og Afghanistan i 2006, at Danmark skulle hædre sine udsendte på en national flagdag. Flagdagen for Danmarks udsendte blev besluttet af regeringen i 2009 og blev højtideligholdt første gang samme år. I 2024 er det således 16. gang flagdagen blev afholdt.
Flagdagen markeres ved centrale arrangementer i København samt en række lokale arrangementer i hele Rigsfællesskabet. Det officielle Danmark markerer Flagdagen for Danmarks udsendte ved en mindehøjtidelighed med kranselægning ved monumentet i Kastellet, en mindegudstjeneste for Danmarks faldne i Holmens Kirke og en parade for årets udsendte på Christiansborg Slotsplads. For de tidligere udsendte er flagdagen således også en dag, hvor de mødes med dem, som de var udsendt sammen med.
Den officielle markering af flagdagen har siden 2018 også omfattet et arrangement i Jylland. I 2024 afholdes arrangementet i mindeparken i Aarhus.
Flagdagen markeres også ved lokale arrangementer i de fleste af landets kommuner samt på Færøerne og i Grønland.
Den decentrale fejring af flagdagen er et kommunalt ansvar, som Forsvarets myndigheder, tjenestesteder og enheder, afhængigt af det lokale samarbejde med kommunen, deltager i. Ved de kommunale arrangementer inviteres alle veteraner, der er bosiddende i kommunen til en markering. De lokale soldater- og marineforeninger samt foreninger for veteraner spiller en stor rolle ved de lokale arrangementer.
På flagdagen for Danmarks udsendte den 5. september hylder vi de mange, der har været udsendt i internationale missioner for Danmark. Mere end 60.000 har været udsendt siden 1948. Veteranernes indsat har gjort Danmark sikrere. Deres erfaringer gør vores samfund rigere. Hejs flaget for dem på flagdagen den 5. september 2024.
#VisFlagetDanmark
Her finder du fakta om flagdagen, veteraner, Forsvarets udsendelser mv.
På flagdagen takkes alle de, der har været udsendt på internationale missioner på baggrund af en beslutning truffet af Folketinget, regeringen eller en minister. Dagen omfatter alle, der er eller har været sendt ud fra Forsvaret, Redningsberedskabet, Politiet, Udenrigsministeriet og Sundhedsvæsenet.
Flagdagen for Danmark udsendte blev afholdt første gang i 2009.
Initiativtageren til dagen var Kim Eg Thygesen, der har været udsendt til Kosovo og Afghanistan.
En veteran er en person, der på baggrund af en beslutning truffet af Folketinget, regeringen eller en minister har været udsendt i mindst én international mission.
Siden 1991 har Forsvaret haft ca. 88.000 udsendelser. Der var i maj 2024 registreret 42.032 veteraner. Veteraner blev dog ikke registreret elektronisk fra før 1992, og det samlede antal personer, der har været udsendt for Danmark fra 1948 til 2024, skønnes derfor at være over 60.000.
Se mere på hos Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Fra 1992 og frem til og med juli 2022 er antallet af faldne 48, antallet af omkomne 21 og antallet af fysisk sårede 266. Der er ingen faldne, omkomne eller fysisk sårede siden flagdag 2015.
Faldne omfatter personer, som er dræbt eller efterfølgende omkommet som følge af kamphandlinger, inkl. miner, improviserede sprængladninger, andre fjendtligtsindede handlinger eller våbenvirkning fra egne/allierede styrker.
Sårede omfatter personer, der er såret som følge af ovennævnte hændelser. Kategorien omfatter både de tilfælde, hvor personen er hårdt såret og har risiko for at miste liv, lemmer, førlighed eller syn, og de mindre alvorlige tilfælde, hvor personen ikke forudses at have væsentlige fysiske mén.
Omkomne omfatter dødsfald under udsendelse, der ikke skyldes kamphandlinger men fx sygdom eller ulykke.
Se liste med navnene på de faldne.
En udsendelse kan være forbundet med nogle voldsomme oplevelser, og for en mindre gruppe veteraner, kan dette resultere i, at de oplever tegn på psykiske efterreaktioner fra deres udsendelse. Veterancentret tilbyder gratis psykologbehandling til disse veteraner. Det gælder også, selvom symptomerne først viser sig lang tid efter.
For en gruppe af veteranerne udvikler deres efterreaktion sig til PTSD, som er den mest undersøgte psykiske efterreaktion. PTSD er ofte en langvarig tilstand, som kan opstå efter katastrofeagtige psykiske belastninger. Blandt de veteraner, der får PTSD, oplever mange, at deres PTSD-symptomer opstår op til flere år efter udsendelse. Andelen af veteraner med PTSD vil derfor være forskellig afhængig af opgørelsestidspunkt samt om PTSD opgøres ved hjælp af registre (diagnose) eller spørgeskemaer (symptomer).
Blandt de 14.609 veteraner, der har besvaret et spørgeskema efter mission i perioden 1998-2016, er der 3 % der 6 måneder efter mission har PTSD-symptomer. ISAF hold 7 er det hold, der er bedst undersøgt mht. PTSD-symptomer. 9,6 pct. af de danske soldater, der var udsendt til Afghanistan med ISAF hold 7 i 2009, havde et højt niveau af PTSD symptomer to og et halvt år efter hjemkomst, og seks et halvt år efter hjemkomst var det tal steget til 13,7 pct. Det skal bemærkes, at ISAF hold 7 var udsat for voldsomme kamphandlinger med sårede og omkomne som følge, hvorfor dette holds andel med PTSD symptomer ikke nødvendigvis er repræsentativ for alle de ca. 39.000 registrerede danske veteraner. Til sammenligning var andelen med et højt niveau af PTSD-symptomer på ISAF hold 15, der var udsendt i 2013, 5,5 pct. da de blev undersøgt 2 og et halvt år efter hjemkomst. For ISAF hold 10, der ligeledes blev undersøgt seks og et halvt år efter hjemkomst, er andelen med højt niveau af PTSD[1]symptomer 9,8 pct.
Myte 1: Der findes mange hjemløse veteraner
I 2019 er der opgjort 100 hjemløse veteraner, heraf 96 mænd og 4 kvinder. Veteraner udgør således 1,6 pct. af samlede gruppe hjemløse. (VIVE – Hjemløshed i Danmark 2019)
Myte 2: Veteraner er oftere uden beskæftigelse
Irak-veteraner har 31 pct. større sandsynlighed for at komme i job end andre ledige med samme alder, køn og uddannelsesniveau. For Kosovo- og Afghanistan-veteraner er det henholdsvis 24 pct. og 19 pct.
Myte 3: Veteraner er oftere kriminelle
SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd har tidligere kortlagt kriminalitet blandt veteraner i deres projekt ”Hjemvendte Soldater”. Her fandt de, at veteraner er mindre kriminelle generelt og begår mindre vold i forhold til en kontrolgruppe.
Myte 4: Veteraner har større risiko for at begå selvmord
Veteraner har ikke større risiko for at begå selvmord. I en undersøgelsesperiode, der løber fra 1992- 2014, er der registreret 56 selvmord blandt veteraner, svarende til 0,18 pct. af alle veteraner. Blandt de matchende kontroller er 0,22 pct. døde af selvmord. Veteraner, udsendt til Kroatien i 1990’erne, har dog større selvmordsrisiko end andre danske veteraner
Knap 2200 soldater fra Forsvaret er eller har været udsendt siden flagdagen 2023.
Se en oversigt over udsendelserne og soldaternes opgaver i faktaarket her.
Her finder du materiale, primært i form af video, fra tidligere flagdage.
Markering af flagdagen ved mindestenen for Danmarks faldne i Afghanistan. Mindestenen står i Oksbøl Lejren. Foto: Kristian Brøndum / Forsvaret
Hvem er de mennesker, vi hylder på flagdagen for Danmarks udsendte. Se det i filmen her.
Her finder du links til andre sider om flagdagen og veteraner mv.