Nyheder
Følg Forsvaret
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forlig
Forsvaret skal styrkes både militært og som arbejdsplads.
I en tid med krig og øget trusselsbillede i Europa, er der stort behov for at styrke Forsvaret. På denne side kan du følge med i Folketingets beslutninger på forsvarsområdet og de implementeringsprojekter, som på den baggrund bliver sat i gang.
Forsvarsforliget berører mange dele af Forsvaret. Her kan du læse om nogle af de emner, der er fokus. Flere emner og explainere vil løbende blive tilføjet.
Der skal investeres i flere typer materiel, herunder forskellige typer af jordbaseret luftforsvar. På billedet ses et eksempel på meget kortrækkende luftforsvar af Skyranger-typen, som monteres på kørekøjer. (OBS: Den viste model er ikke dansk). Foto: Rheinmetall.
Forsvarsforliget indeholder tunge investeringer i HR-initiativer, der skal gøre det mere attraktivt at arbejde i Forsvaret. Der indføres blandt andet en kontraktform, hvor sergenter og konstabler optjener ret til uddannelse med løn efter et antal år som fastansat. Foto: Camilla Post
Den 28. juni 2023 indgik regeringen (SVM) sammen med en lang række af Folketingets partier det historiske forsvarsforlig 2024-2033, som skal styrke dansk forsvar og sikkerhed markant henover en tiårig periode. Aftalen betyder, at der skal investeres cirka 143 mia. kroner i dansk forsvar og sikkerhed hen over den tiårige periode. Den økonomiske ramme er siden da blevet opjusteret til omkring 200 mia. kr.
Forliget er indgået som et tiårigt rammeforlig. Det er en ny tilgang til forlig, hvor der løbende tages stilling til nye behov og vilkår for dansk forsvar og sikkerhed i form af delaftaler.
Den første delaftale i forsvarsforliget blev annonceret d. 18. januar 2024.
Med delaftalen investeres ca. 9,7 mia. kr. i militære kapaciteter til hhv. Hæren, Flyvevåbnet og Søværnet i form af:
Med delaftalen styrkes også rekruttering, fastholdelse og uddannelse af medarbejdere for ca. 3,5 mia. kr. til en række konkrete initiativer:
Følgende forudsætningsskabende initiativer er med i delaftale 1:
I delaftale 1 er der ydermere fokus på stabil udvikling af forsvarsområdet, hvor der bliver:
Den anden delaftale i forsvarsforliget blev annonceret d. 30. april 2024.
Med forligets anden delaftale fremrykkes investeringerne i Forsvaret. Partierne er blevet enige om en styrket værnepligt, og aftalen indeholder derudover tunge investeringer i både fastholdelse og materiel.
Den nye værnepligt skal sammen med en række HR-tiltag være med til at gøre Forsvaret til en attraktiv arbejdsplads for flere:
Forsvaret skal tilføres militære kapaciteter på nye områder, ligesom nogle af de tidligere besluttede investeringer bliver fremrykket:
Den 7. november 2024 indgik regeringen sammen med forligskredsen en aftale om udvikling af veteranindsatsen under forsvarsforliget 2024-2033.
Med aftalen er forligskredsen enige om at styrke indsatsen over for veteraner og deres familier og børn med initiativer på seks områder:
Forligskredsen er enige om, at veteraner skal mødes med øget tillid, støtte og anerkendelse.
I alt afsættes ca. 2,4 mia. kr. over forligsperioden til initiativerne, herunder ca. 2,3 mia. kr. til indførelse af formodningsregelen og ca. 100 mio. kr. til øvrige veteraninitiativer. Indførelse af en formodningsregel og livslang dækning af proteser vil medføre varige udgifter. De øvrige initiativer rækker til 2029, hvorefter der vil skulle tages stilling til en eventuel videreførelse.
De forskellige veteraninitiativer implementeres i løbet af 2025 og 2026.
Den 27. januar 2025 indgik partierne bag forsvarsforliget i tæt samarbejde med det færøske landsstyre og Naalakkersuisut en første delaftale om Forsvarets opgavevaretagelse i Arktis og Nordatlanten.
Med delaftalen ønsker aftaleparterne og Naalakkersuisut at forbedre overvågning og suverænitetshævdelse i regionerne. Samtidig er det afgørende at understøtte nære allieredes og NATO's opgaveløsning i Arktis og Nordatlanten, så forsvaret og sikkerheden styrkes. I alt er der initiativer for cirka 14,6 mia. kroner.
I alt er der tale om initiativer for mere end 14 mia. kroner.
Aftaleparterne, Færøernes Landsstyre og Naalakkersuisut er også enige om, at den sikkerhedspolitiske situation kræver yderligere initiativer og at der derfor indgås en delaftale 2 om Arktis i første halvår af 2025.