Nyheder
Følg Forsvaret på X
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Forsvaret skal styrkes både militært og som arbejdsplads.
I en tid med krig og øget trusselsbillede i Europa, er der stort behov for at styrke Forsvaret. På denne side kan du følge med i Folketingets beslutninger på forsvarsområdet og de implementeringsprojekter, som på den baggrund bliver sat i gang.
Forsvarsforliget berører mange dele af Forsvaret. Her kan du læse om nogle af de emner, der er fokus. Flere emner og explainere vil løbende blive tilføjet.
Der skal investeres i flere typer materiel, herunder forskellige typer af jordbaseret luftforsvar. På billedet ses et eksempel på meget kortrækkende luftforsvar af Skyranger-typen, som monteres på kørekøjer. (OBS: Den viste model er ikke dansk). Foto: Rheinmetall.
Forsvarsforliget indeholder tunge investeringer i HR-initiativer, der skal gøre det mere attraktivt at arbejde i Forsvaret. Der indføres blandt andet en kontraktform, hvor sergenter og konstabler optjener ret til uddannelse med løn efter et antal år som fastansat. Foto: Camilla Post
Vil du have et overblik over de HR-indsatser, militære kapaciteter m.m., som det indtil videre er besluttet er tilføre Forsvaret?
Den 28. juni 2023 indgik regeringen (SVM) sammen med en lang række af Folketingets partier det historiske forsvarsforlig 2024-2033, som skal styrke dansk forsvar og sikkerhed markant henover en tiårig periode.
Den 28 juni 2023 indgik regeringen (SVM) sammen med Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige forsvarsforliget "Vilje og evne til at tage ansvar - Dansk forsvar og sikkerhed 2024-2033".
Aftalen betyder, at der skal investeres cirka 143 mia. kroner i dansk forsvar og sikkerhed hen over den tiårige periode. Den økonomiske ramme er siden da blevet opjusteret til omkring 200 mia. kr.
Forliget er indgået som et tiårigt rammeforlig. Det er en ny tilgang til forlig, hvor der løbende tages stilling til nye behov og vilkår for dansk forsvar og sikkerhed i form af delaftaler.
Den første delaftale i forsvarsforliget blev annonceret d. 18. januar 2024.
Med delaftalen investeres ca. 9,7 mia. kr. i militære kapaciteter til hhv. Hæren, Flyvevåbnet og Søværnet i form af:
Med delaftalen styrkes også rekruttering, fastholdelse og uddannelse af medarbejdere for ca. 3,5 mia. kr. til en række konkrete initiativer:
Følgende forudsætningsskabende initiativer er med i delaftale 1:
I delaftale 1 er der ydermere fokus på stabil udvikling af forsvarsområdet, hvor der bliver:
Den anden delaftale i forsvarsforliget blev annonceret d. 30. april 2024.
Med forligets anden delaftale fremrykkes investeringerne i Forsvaret. Partierne er blevet enige om en styrket værnepligt, og aftalen indeholder derudover tunge investeringer i både fastholdelse og materiel.
Den nye værnepligt skal sammen med en række HR-tiltag være med til at gøre Forsvaret til en attraktiv arbejdsplads for flere:
Forsvaret skal tilføres militære kapaciteter på nye områder, ligesom nogle af de tidligere besluttede investeringer bliver fremrykket: