[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

I løbet af de sidste år har Forsvaret solgt stort set alle sine motorcykler. Tidligere var de ellers en integreret del af hæren – motorcyklerne blev først og fremmest brugt af ordonnanser, som bragte informationer frem og tilbage mellem de forskellige enheder på slagmarken.

Tiden er imidlertid løbet fra fysisk overbringelse af beskeder og dokumenter. Derfor har hæren i 11 år været i gang med at udvikle et digitalt informationssystem ved navn DACCIS, som gør, at stabene på kamppladsen løbende kan kommunikere med hinanden. Danish Army Command, Control and Information System skal for alvor bringe hæren ind i den digitale tidsalder – også når der er tale om skarpe situationer.

Bruges til øvelser
Det var oprindeligt Mærsk Data, som fik kontrakt på at udvikle systemet. Resultatet er nu et system, der anvendes til øvelses- og uddannelsesbrug i Danmark.

- DACCIS løfter hæren fra pen og papir ind i den digitale verden. Vi har fået et system, som i øjeblikket bliver brugt til øvelser, og hele tankegangen – at man hurtigt kan tilpasse sig i operationerne og når man arbejder sammen med andre parter og lande – er forudsætningen for, at vi kan deltage i fremtidens netværksbaserede operationer, siger oberst Bager, der er chef for Hærens Føringsstøtteskole.

Forsvarskommandoen har netop udarbejdet en redegørelse om forløbet vedrørende DACCIS. Den giver blandt andet svar på, hvorfor projektet indtil videre har kostet godt 400 millioner kroner. Ifølge oberst Bager er det vigtigt at se investeringen i det rette perspektiv.

- Militært isenkram er dyrt, specielt når det skal udvikles fra bunden. Når det har taget 11 år at udvikle DACCIS, skyldes det, at der ikke fandtes nogen hyldevare, man kunne købe. Derfor indgik hæren et samarbejde med forsvarsindustrien om at udvikle et system. Det tager selvfølgelig både tid og koster penge, siger oberst Bager fra Hærens Føringsstøtteskole. Skolen overtog for et år siden brugeransvaret for DACCIS.

Tæt på målet
I dag har SAAB overtaget den videre udvikling af DACCIS, og firmaet forventer, at der vil være en færdig version klar i løbet af et år. Obersten er derfor glad for, at man nu er ved at være tæt på målet.

- Med SAAB får vi en samarbejdspartner, der har en uhyre stærk, verdensomspændende organisation i ryggen, men som også har stor ekspertise med systemer som DACCIS, siger oberst Bager og tilføjer, at brugerne i hæren ser frem til, at systemet bliver fuldt implementeret.


Et typisk skærmbillede fra DACCIS.