[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Marinens Bibliotek og Rasmus Voss

Kunne du tænke dig at vide, hvordan der så ud på Holmen, dengang din far eller bedstefar var værnepligtig? Eller hvordan skibet, som din oldefar sejlede på, så ud? Det kan nu lade sig gøre med et klik med musen.

Marinens Bibliotek råder over en unik samling af fotografier fra den danske flådes historie. De tidligste fotografier går tilbage til 1840'erne.

- Vi vil gøre arkivet mere tilgængeligt, og har lavet en form for sortering af de 100.000 billeder vi har i arkivet. Samtidig har vi arkiveret billederne, så de bliver bevaret de næste 100 år, fortæller Søren Nørby, biblioteksassistent og ansvarlig for projektet.

Biblioteket gik i 2005 i gang med et omfattende digitaliseringsprojekt, hvor billederne blev skannet, indekseret og lagt i en søgbar database på internettet. Via Forsvarsakademiets hjemmeside; www.fak.dk kan alle med interesse for flådens historie nu gå ind og søge i de over 17.000 billeder, der på nuværende tidspunkt er tilgængelige online.

Fra Helgoland til Irak
Databasen indeholder billeder fra næsten alle aspekter af livet i Søværnet – fra de officielle paradebilleder til amatørfotografernes ofte dårligt belyste billeder af livet på banjen. Markante begivenheder, som Slaget ved Helgoland i 1864 til Olfert Fishers deltagelse i den første krig mod Irak i 1990, og andre opgaver, flåden har udført gennem tiden. Det er også muligt at finde fotos fra livet i Nyboder og dagligdagen på orlogsværftet og flådestationerne.

- Vi håber, at rigtig mange vil bruge arkivet. For eksempel de der har sejlet med skibene og vil mindes deres tid i søværnet. Men også forfattere og historikere. Der har været en tendens til, at det er de samme 50-100 billeder, der bruges i bøger. Nu kan forfatterne i ro og mag sidde derhjemme og vælge billeder ud fra det omfattende arkiv, Siger Søren Nørby.

Alle kan gå ind og se billederne i arkivet. Hvis man vil bruge dem privat, koster et billede 25 kr. Hvis det er til publiceringsbrug, er prisen 300 kr. pr. foto.  

- Vi hører meget gerne fra folk, der pludselig ser sig selv på et af arkivbillederne og har tilføjelser eller rettelser til billederne, slutter Søren Nørby.    

Søg i arkivet