[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

I Saharas ørken mellem Marokko, Mauretanien og udbryderrepublikken Vestsahara, i et område på størrelse med Storbritannien, ligger seks millioner landminer nedgravet i det brændende sand. Hver uge kræver faren under sandet nye ofre. Årligt dør 20 af ofrene for de eksploderende landminer og UXO’er; ueksploderede bomber og ammunition.  

- Mineproblemet i Vestsahara er meget lidt påagtet og fortjener meget mere opmærksomhed end det har i dag, siger leder af minesektionen ved Norsk Folkehjelp, Per Nergaard.
En mand der dog har skænket de mange miner opmærksomhed er den danske officer oberst Kurt Mosgaard.

Mosgaard spillede nøglerolle
Kurt Mosgaard var som chef for MINURSO, FN’s mission i Vestsahara, bannerfører i kampen mod landminerne.
- Da jeg kom til Vestsahara for to år siden, var situationen så betændt, at man ikke kunne gøre noget ved de mange landminer. Men det fik vi lavet om på, fortæller Kurt Mosgaard.

Efter mange møder og lange forhandlinger kunne MINURSO med penge fra Prinsesse Dianas fond, The Diana, Princess of Wales Memorial Fund, begynde at sende bud efter NGO’er, der startede den langsommelige minerydningsproces. I dette arbejde spillede Kurt Mosgaard en nøglerolle.

- Kurt Mosgaard har været helt fantastisk. Jeg ved ikke, hvor vi ville have været i dag, hvis det ikke var for ham, siger Mikaela Wallander fra den engelske organisation Landmine Action som bl.a. kortlægger minefelterne i Vestsahara.

Stadig lang vej
Arbejdet med at rydde landminer er en yderst langsommelig proces. Derfor er man ikke nået videre end til kortlægningsfasen. 
- Der er indtil videre kun destrueret 72 miner i Vestsahara. Det er miner som lå på FN’s ruter i området, men det skal nok komme. Vi er kommet så langt i undersøgelses- og kortlægningsfasen, at jeg regner med, at afrikanske minerydnings-NGO’er kan rykke ind og starte arbejdet med den egentlige minerydning medio 2008, siger Kurt Mosgaard.
Det er bl.a. Holland og Norge, der leverer de økonomiske midler til det omkostningstunge arbejde.

Det mineplagede område er delt mellem Marokko og Vestsahara af en 1800 km lang sandvold. MINURSO startede med minerydningstiltaget i den Vestsahawiske del af området. Efter FN’s tiltag er også Marokko, ifølge Kurt Mosgaard, gået i gang med at rydde op på sin side af sandvolden.

Hjem til Danmark
Kurt Mosgaards store indsats mod landminerne er nu foreløbig slut. Han er netop vendt hjem til Danmark. Men selvom her er koldt og blæsende i forhold til i Vestsahara, varmer det Kurt Mosgaard at gense familie og venner. Han skal dog lige affinde sig med ikke at arbejde i døgndrift længere.
- Jeg skal lige vænne mig af med at have dårlig samvittighed over at holde fri. Jeg glæder mig til at kunne gøre enkle ting såsom at male mit hus, sejle i min havkajak og tage på jagt. 

Kurt Mosgaard er netop blevet genudnævnt til chef for Jydske Dragonregiment.