[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Christian Ribergaard

Blankpoleret messing. Stilede og uniformsklædte musikanter. Slesvigske Musikkorps sætter dagen i gang når Forsvarsakademiet slår dørene op til Forskningens døgn den 25. april. De muntre musikanter fra det sydlige Danmark blæser og trommer et blandet repertoire af udenlandsk og dansk populærmusik.

For første gang
Forsvarsakademiet er klar til Forskningens døgn. De har sat et alsidigt program sammen, og er parat til at tilbyde publikum lidt mere end normalt:
- Man kan komme til at snakke med de forskere som sidder og forsker i f.eks. konfliktzoner eller søopmåling på Galathea-ekspeditionen. Man kan stille dem uddybende spørgsmål og generelt få sig snak om emnet, fortæller presseofficer kaptajn Nicolai Meulengracht fra Forsvarsakademiet.
Det er som nævnt første gang Forsvarsakademiet er med, mens det er fjerde gang Forskningens døgn bliver afholdt.
- Vi var lidt usikre på hvor mange foredragsholdere, vi kunne skaffe, så vi er kun med det ene døgn. Vi har alligevel fået stablet 14 foredrag på benene, og det er faktisk lige nu næsten ¼ af alle foredrag i København, så vi er godt med alligevel, forklarer forskningskoordinator Flemming Splidsboel Hansen fra Forsvarsakademiet, som er hovedansvarlig for Forsvarsakademiets bidrag.

Stort og alsidigt program
Forskningskoordinator Flemming Splidsboel Hansen, som også selv holder et foredrag på dagen om ”Den store fædrelandskrig”, er glad for, at hans arbejdsplads har meldt sig til Forskningens dag:
- Vi vil gerne vise alle de spændende forskere, vi har på Forsvarsakademiet, samt det brede forskningsfelt vi dækker. Vi har folk fra bl.a. humaniora, naturvidenskab og filosofi.
Center for Koldkrigsforskning stiller også med to talere. De to forskere cand. mag. Anne-Mette Anker Hansen og cand. mag. Martin Jensen, fortæller under overskrifterne ”Frygten for kommunismen i Danmark og verden i den tidlige kolde krig” og ”Den velkomne propaganda”, og de glæder sig:
- Jeg selv skal fortælle om bl.a. den amerikanske propaganda i Danmark i den tidlige del af den kolde krig, mens min kvindelige kollega bredt vil redegøre for konflikten mellem øst og vest, mest med henblik på det ideologiske, fortæller Martin Jensen, projektforsker, Cand. mag. i historie og statskundskab, som lige nu sidder som på Center for Koldkrigsforskning.

Der ligger en oversigt over hvem, og om hvad forskerne snakker om på Forsvarsakademiets hjemmeside