[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]
”Til Kronprinsen fra Trine” står der på den farverige tegning, som Trine Storrud giver til Kronprins Frederik. Pigens lilla kjole lyser op i det lille rum, der ellers er domineret af mørke jakkesæt og højt dekorerede uniformer. Det samme gør den gule rendegraver, som Trines lillebror, Ståle, har fået parkeret på et lyst træbord i den anden ende af lokalet. De to børn og deres mor, Susie Storrud, er de første, der hilser på Kronprinsen denne formiddag i Christian VIII’s palæ på Amalienborg.
De er her, fordi børnenes far og Susies mand, major Anders Storrud fra Den Kongelige Livgarde, sidste år i oktober gav det største offer, en soldat kan give i sit arbejde. Han blev dræbt under en aktion i Helmand-provinsen i Afghanistan.
- Du får dette legat til minde om din far, som desværre ikke er her. Fordi han var hammerdygtig til at være dér, hvor han var. Det er en form for anerkendelse af din far, siger Kronprins Frederik til Trine, og understreger, at ordene også er til Ståle, som har svært ved at holde sig i ro.
Ståle er tilsyneladende mere optaget af den slikpose, han har fået i hånden, end de 25.000 kroner, han lige har fået forærende. Penge, som hans mor vil sætte ind på en opsparing.
- Børnene skal have mulighed for at tage en uddannelse, der koster penge, tage på højskole, tage ud at rejse. Hvad livet nu bringer. De penge skal gå til noget godt, fortæller Susie Storrud senere.
For hende er det ikke pengene der betyder noget, men det at få en anerkendelse på skrift.
- Det betyder, at det giver mening det hele, og at Anders ikke døde forgæves. Det er flot, at jeg kan få nogle flotte ord på den indsats, han har ydet, siger hun.
Kronprinsen og familien Storrud
Sømand, frømand og soldat
Anders Storrud er ikke den eneste soldat, hvis indsats får håndgribelig hæder og anerkendelse denne dag. Anders Lassen Fonden tildeler endnu et legat til frømand nr. 86, Børge Rasmussen. Han blev udvalgt til Frømandskorpset i 1968, og gjorde tjeneste i korpset til han gik på pension med udgangen af sidste år.
- Han har altid bibeholdt en stor ydmyghed over for sin rolle i de forskellige operationer, selvom udførelsen altid har været perfekt og i mange tilfælde af overordentlig stor betydning for Danmark, hedder det i begrundelsen for, at Børge Rasmussen tildeles 50.000 kroner fra fonden.
Kommandørkaptajn Mogens Christens, chefen for Frømandskorpset, fremhæver Børge Rasmussens stærke lederegenskaber i sin tale til legatmodtageren:
- Ledelse er en følelse i folk - ikke noget man kan få ved at blive udnævnt. Lederskab gives til den, der udviser god ledelse. Børge, du er sømand, frømand og soldat. Det er en fuldt fortjent anerkendelse, du får, siger han.
Da legatmodtageren er fra specialoperationsstyrkerne, kan hverken hans chef eller han selv komme ind på, hvilke konkrete opgaver, han har løst for at gøre sig fortjent til den anerkendelse, som han allerede sidste år blev indstillet til at få. Men at Børge Rasmussen har ydet en betydelig indsats, kan der næppe herske tvivl om. Ej heller om hans glæde ved at modtage legatet.
- Mogens ringede til mig og sagde, at jeg var blevet udvalgt til legat, og det blev jeg utroligt beæret over. Det giver en anerkendelse af, at det arbejde jeg har lavet, er værdsat, fortæller Børge Rasmussen, som i mange år har haft et job, der efter hans eget udsagn kræver dobbelt så meget som 37 timer om ugen.
En del af legatpengene vil Børge Rasmussen bruge på en tur til Himalaya med sin svigersøn.
- Jeg har ikke haft tid til at lave den slags ting, siger han, og ser over på sine tre voksne børn, som er med ham i dag.
- Jeg har mere tid til børnebørnene end jeg har haft til børnene. Jeg har arbejdet et sted med fuld fart på hele tiden, siger Børge Rasmussen.
Legatmodtager Børge Rasmussen med Kronprins Frederik.
ANDERS LASSEN FONDEN
Det er niende gang, Anders Lassen Fonden uddeler legater. Fondens formål er:
- At belønne betydningsfuld militær indsats.
- At støtte og opmuntre tilskadekommet dansk personel.
- At tilgodese personer, der yder eller har ydet en særlig humanitær indsats, eller sådanne personers efterladte.
- At yde et økonomisk bidrag som anerkendelse eller opmuntring til medlemmer eller tidligere medlemmer af Jægerkorpset eller Frømandskorpset for en særlig indsats eller sådannes efterladte og pårørende.
- At knytte Anders Lassen som forbillede til de to korps og derved skabe tættere bånd mellem korpsene.
Fondens protektor er Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik.
HVEM VAR ANDERS LASSEN?
Anders Lassen var blandt de første danske i udlandet, der i 1940 valgte at tage kampen op mod den nazistiske besættelsesmagt. Han meldte sig til de britiske styrker, hvor han blev optaget i den nyoprettede enhed Special Boat Service (SBS).
Her gjorde han tjeneste under hele krigen, indtil han faldt i Norditalien, den 9. april 1945 på femårsdagen for Danmarks besættelse, kun 24 år gammel og i spidsen for sin enhed.
Anders Lassen blev dekoreret med en lang række danske og udenlandske udmærkelser, og står stadig som et ideal for de mænd og kvinder, der i dag gør tjeneste i det danske forsvar.
Kilde: www.anderslassenfonden.dk