[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]
- Jeg var dårlig til ikke at lave noget, fortæller sergent Mathias. Beskeden kom fra psykologen. Mathias var rastløs og urolig. Han var i Kosovo i 2004 og i Irak i 2005. Efter Irak gik Mathias i tre måneder og ventede på at begynde på sit studie. Ventetiden brugte han på at tænke på de mange oplevelser, han havde haft på missionen. Og det var svært at dele sine tanker med vennerne.
- Jeg følte, at jeg var blevet meget ældre end mine venner herhjemme. Mere livserfaren. Det kunne være svært at fortælle om mine oplevelser, fordi de ikke forstod, hvad jeg talte om, siger den 25-årige sergent.
Sergent Mathias mener, at de ekstra tre måneder er et kærkomment pusterum.
Som et forsøg tilbyder Livgarden deres hjemvendte soldater en K35 – en såkaldt korttidskontrakt. De første tre måneder efter de er kommet hjem, skal soldaterne blive i den enhed, de har været udsendt med. Her skal de langsomt vænnes til at blive civile igen. Når de tre måneder er gået, kan de enten vælge at blive i hæren, som de er garanteret, eller de kan vende tilbage til tilværelsen som civile.
Mathias er lige kommet hjem fra sin tredje mission. Denne gang var han i Afghanistan som gruppefører i Odin-kompagniet udsendt af Livgarden. Han har oplevet noget, som de færreste oplever, og som de færreste kan forestille sig. Mathias har mistet en kammerat i krig. På en patrulje i Green Zone blev kammeraten dræbt af en improviseret sprængladning.
- Når jeg skal fortælle min kæreste og mine kammerater herhjemme om mine oplevelser, er det meget anstrengende for mig, fordi jeg hele tiden skal begynde fra bunden. Jeg kan ikke bare sige ’…og så tog jeg min M95’. Jeg skal først lige forklare, at M95 er et gevær, siger Mathias.
Det er med voldsomme oplevelser i bagagen, at mange danske soldater vender hjem til et civilt liv i Danmark. Et liv hvor de skal fungere som før. Før de var i krig. Før de blev beskudt. Før kammerater faldt for øjnene af dem. Ofte er soldaterne hjemme i lejligheden i Danmark mindre end en uge efter, de var i krig.
Odin-kompagniets chef, major Kenneth, bryder sig ikke om den tanke.
- Jeg er bekymret for, at mine soldater skal sidde alene i en lejlighed, når de lige har været i krig i Afghanistan, siger han.
Derfor fik han ideen til de ekstra tre måneders kontrakt sidste år, mens Odin-kompagniet forberedte sig til udsendelsen til Helmand. Det er meningen, at soldaterne skal være sammen og bearbejde deres oplevelser med ligesindede. Der skal fokuseres på kost og træning, på samtaler med psykologer, på at omstille sig fra at være soldat i krig til at være civil i Danmark. Der skal også fokuseres på fremtiden, uanset om den er militær eller civil.
Kenneth, major og chef for Odin-kompagniet fik ideen til, hvordan hæren kan tage sig bedre af sine soldater.
- Vi vil prøve at omforme og sammenstykke alle de kompetencer, soldaterne har fået i tjenesten til et civilt CV, de kan bruge til jobsøgning, uddannelse og lignende, forklarer Kenneth og fortsætter:
- Jeg er selv enormt glad for, at jeg kan bruge nogen tid med mit kompagni herhjemme. Det her er sundt for alle, fra kompagnichef til geværskytte.
Mathias er helt enig:
- Det er en stor byrde, som er løftet af mine skuldre. I Afghanistan kunne jeg koncentrere mig om missionen, og så kan jeg overveje og planlægge min fremtid nu – bagefter. Desuden kan jeg være sammen med dem, jeg har delt oplevelserne med, og vi kan tale om tingene på vores eget sprog. Det er virkelig et pusterum. Når jeg så har brugt tiden her, har jeg nok mere overskud til at fortælle kæresten om mine oplevelser.
Der er cirka 110 soldater i Odin-kompagniet. 104 har sagt ja tak til de ekstra tre måneders tjeneste.
(Kilde: Hærens Operative Kommando)