[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

I den sydlige del af Mitrovica hersker der tilsyneladende fred og idyl. Bydelens mange cafeer holder åbent og indbyder til en kop kaffe i solen. En af dem, der har ladet sig friste til det, er 42-årige Musa Mustafa. Han er journalist på en af Kosovos største aviser, men helt afslappet er han ikke. For selv om det kan være svært at se, er der masser af bekymre sig om i Mitrovica. Der er eksempelvis arbejdsløsheden på anslået 70 procent, manglen på nok uddannelsespladser og naturligvis de uroligheder, som ifølge ham kan blusse op hvert sekund, det skulle være. Og lige nu er det en dansk overvejelse om at skære antallet af danske soldater ned fra 300 til 200, der optager ham.

- Jeg blev sgu bekymret, da jeg læste om det. Vi kan selvfølgelig ikke fortælle den danske regering, hvad den skal gøre eller ikke gøre. Men folk hernede er triste og kede af den overvejelse. Hvis det stod til os, blev dansk KFOR i vores område, siger han.

KFOR har lige nu en position som third responder. Det betyder i praksis, at under uroligheder skal de lokale myndigheder selv forsøge at løse situationen i første omgang. I næste omgang kan den særlige europæiske politiindsatsstyrke EULEX tilkaldes og først, hvis de også får brug assistance, er det KFOR, der træder til.

Dygtige danskere
Den internationale brigade består af flere nationaliteter, men danskerne udfylder en særlig vigtig rolle i Mitrovica, mener Musa Mustafa:

- Uanset hvem du spørger i Mitrovica, vil svaret være, at danskerne er dem, der nyder mest respekt. De gør virkelig deres arbejde godt og har en god strategi. Som journalister har vi faktisk haft mindst kontakt med danskerne, men vi har set dem i aktion og, hvordan de fungerer. De er virkelig disciplinerede. Vi har altid kunnet regne med danskerne. De har aldrig fejlet og har været stabile og professionelle, mens der har været andre nationer, som måske er faldet lidt af på den, lyder skudsmålet fra ham.

Nedtrapning medfører oprustning
Kosovos egen politistyrke tæller 7.000 mand. Men den er ifølge Mustafa langt fra på niveau med international standard. Og han frygter, en nedtrapning af de internationale styrker vil give plads til ekstremister på begge sider af floden Ibar, som deler Mitrovica i Syd og Nord og henholdsvis albansk og serbisk dominans.

- Kosovos sikkerhed er i hænderne på internationale myndigheder. Situationen i Mitrovica er meget følsom. Det kan lynhurtigt eskalere. Volden kan blusse op i løbet af kort tid. Du kan også se, at byen er delt op i to dele. Det vil være helt uacceptabelt at skære ned på antallet af danskere, og det bør ikke ske hverken til næste år eller året efter det, siger Musa Mustafa.