[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Vejrguderne havde virkelig taget sig sammen og bød torsdag på skyfri himmel, bragende sol og temperaturer i nærheden af de 30 grader. Unægteligt et vejr der indbyder til at hoppe i bølgen blå eller sejle en tur på en blikstille Limfjord. Men hvordan er det lige, man skal opføre sig i og på det våde element? Det var der rig mulighed for at lære mere om, da forsvaret torsdag holdt temadag om søredning og badesikkerhed i Aalborg.
 
Et par hundrede publikummer og pressefolk lagde i dagens løb vejen forbi den vestlige del af Aalborg, hvor temadagen passende fandt sted på en plæne helt ud til Limfjorden og med byens friluftsbad som nærmeste nabo.
 
Flyvende trækplastre
Teltene med råd om sikkerhed til søs bliver besøgt, og der lyttes til, hvordan man bliver havmiljøvogter, men dagens helt store trækplastre er der slet ingen tvivl om. Helikopterne. Allerede ved helikopternes ankomst til pladsen får folk i en fart fjernet dækslerne fra kameraerne og knipser løs, da Flyvevåbnets redningshelikopter EH101, søværnets Lynx og en Fennec dukker op. Nogle er kommet lidt for tæt og bliver tydeligt overraskede, da helikopternes kraft gør, at vindstille vejr for en kort stund bliver udskiftet med en lokal orkan. Grus og støv hvirvler rundt, buskene ligger vandret og afspærringsbånd blafrer til alle sider.
 
Rotorbladene er knapt faldet helt til ro, før folk stimler sammen for at se nærmere på helikopterne. Børn og voksne deler tydeligvis fascinationen af de flyvende kæmper, de normalt kun ser på afstand. En purk står sammen med sin far og kigger begejstret ind i Lynx’en, men da han får øje på EH101, kan det ikke gå stærkt nok med at komme videre.

- Far, nu går vi hen for at se på den store, siger han og trækker af sted med farmand.
 
Senere er det tid til øvelse med helikopterne. EH101 viser, hvordan man hoister en person op fra en jolle og viser, hvordan man får en mand ned på et af Marinehjemmeværnets fartøjer. Helikopterne suser på kryds og tværs af fjorden. Alt sammen til stor fascination for tilskuerne, som drejer hoveder og kameraer i alle tænkelige vinkler for at få det hele med. En del af friluftsbadets gæster letter sig fra håndklæderne og dropper solbadningen for en stund for at følge de tre helikopteres færd udover Limfjorden.
 
Travlhed i luften
To af de tre helikoptere er på beredskab og kan derfor blive kaldt ud når som helst, og risikoen for, at det sker, er statistisk højere end i mange år. I første halvår af 2009 er redningshelikopterne nemlig kaldt ud 164 gange mod 132 i første halvår af 2008 og og 110 i første halvår af 2007.
 
Kaptajnløjtnant Søren Post Pedersen fra SOK fortæller om grunden til at afholde temadage.
 
- Det er blandt andet for med pressens hjælp at få befolkningen gjort opmærksom, hvad man selv kan gøre, så redningshelikopterne ikke skal rykke ud mere end højst nødvendigt. Derfor råder vi eksempelvis folk til at lade badedyrene blive hjemme, når turen går til stranden. Badedyrene kan sagtens holde til at være alene hjemme, og så undgår vi, at de driver til vands, så redningshelikopteren bliver kaldt unødigt ud. Man skal huske på, at det kan koste liv, for så mangler den i beredskabet og kan ikke hjælpe folk i nød, siger Søren Post Pedersen.
 
Et uventet spørgsmål
En del fejlalarmer kommer som følge af, at folk melder, at de har set noget, som de fejlagtigt mener er en nødraket. Seniorsergent Hannibal Nielsen fra Søværnet demonstrerer derfor, hvordan man affyrer nødraketter og viser, hvordan de ser ud.
 
- Tag top og bund af, hiv sikringssnoren, hold nødraketten i en vinkel på 70 grader og fyr. Her affyres, lyder det fra Hannibal Nielsen, inden han trykker på aftrækkeren, og nødraketten med et wooooosh suser af sted og giver mange af tilskuerne et chok.

Tre piger kommer cyklende forbi på vej til friluftsbadet og ser noget måbende til, at den normalt stille plæne er blevet udskiftet med rækkevis af helikoptere og affyring af nødraketter.
 
Raketten flyver op i omkring 300 meters højde, inden den folder faldskærmen ud og udsender sit røde lys, mens den stille daler.
 
- Den lyser i cirka 60 sekunder med en kraft på 30.000 candela. En candela svarer til et stearinlys på en meters afstand, så der er virkelig kraft på, og en nødraket kan ses op til cirka 50 kilometer væk, når der er mørkt og skyfrit. Ser I en nødraket skal I enten ringe 112 eller kalde Lyngby Radio, fortæller Hannibal Nielsen.

Alle de facts interesserer dog ikke en lille pige synderligt. Hun undrer sig over noget helt andet.

-Jamen hvordan finder I faldskærmene igen?

På Forsvarets temadage kan både store og små nemlig få svar på alt om badesikkerhed og søredning.