[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

En mission på seks måneder er ikke kun en stor udfordring for den soldat, der bliver sendt af sted. Det er også en stor udfordring for resten af familien, som bliver derhjemme og skal klare sig uden soldaten.

- Det involverer jo hele familien, når far og storebror tager af sted. Der er selvfølgelig det følelsesmæssige men også alt det lavpraktiske, der er i forbindelse med fravær fra hjemmet, forklarer Rikke Høgsted.

Skraldespand og savn
Hun er psykolog og forfatter til bogen ”Missionen går til” som udkommer i dag. Det er en klippe/klistre bog med ideer, forslag og inspiration til, hvordan familiens dagligdag kan fungere inden, under og efter en mission. Der er både de små ting, som hvem der nu skal gå ud med skraldespanden til, hvordan et stort savn efter den udsendte soldat kan håndteres.

Det er vigtigt, at den udsendte soldat har mulighed for at følge med i de processer. For ligesom en mission kan være en personlig udvikling for soldaten kan den i høj grad også være det for de øvrige familiemedlemmer.

- Måske har barnet fået en ny bedsteven. Soldaten skal være opmærksom på, at han eller hun ikke bare kommer hjem til en familie, der er nøjagtig den samme, som da soldaten tog af sted. Alle skal være opmærksomme på, at alle forandrer sig, forklarer Rikke Høgsted.

Social belastning
Gennem de seneste år er der kommet større fokus på den psykologiske og sociale belastning børn i familier med udsendte soldater kan være udsat for. Missionerne i Irak og ISAF kan i sig selv være meget hårde og er samtidig omfattet af en massiv pressedækning. Befolkningen har delte og meget udtalte holdninger til missionerne, som børnene risikerer at blive mødt med i skolegården.

- Jeg har oplevet, at en pige har fået at vide, at hendes far kun var i Afghanistan, fordi Fogh vil slikke røv på Bush. Det er en meget stærk udtalelse at skulle forholde sig til for et barn. Børn skal ikke gøres ansvarlige for den udenrigspolitik, landet fører. Det er en klart en belastning, som familien sammen skal lære at håndtere, siger Rikke Høgsted.

"Missionen går til" kan downloades som pdf-fil her