[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Da den 31-årige reservelæge Bo Sonnich Rasmussen ankom til den fremskudte base FOB Armadillo, blev han helt klar over, at han arbejdede i en krigszone og ikke på et almindeligt hospital - eller på et felthospital for den sags skyld.

- Tre timer efter ankomst kom lejren under direkte angreb fra Taleban. Fire-fem granater slog ned omkring os, og der blev skudt heftigt ind over hovederne på os, fortæller han.

Tandpine og trafikulykker
I forreste frontlinje tager Bo Sonnich Rasmussen sig af alt fra solstik til skudsår.

- Jeg behandler alt fra fodsvamp, ondt i halsen, hudlidelser, forstuvede ankler, tandpine, diarré, infektioner til diverse sår og skrammer. Der er også mennesker, der er blevet skudt, sprængt i luften eller har været udsat for trafikulykker. Det er som oftest de lokale afghanske soldater eller politifolk, der bliver såret i kampen mod taleban, fortæller han.

Forsvaret har omkring 160 læger ansat og uddanner hvert år 40 reservelæger. Den et-årige kontrakt består af fem måneders grundlæggende militær reservelæge-uddannelse og udsendelser af seks til otte ugers varighed i ISAF-, KFOR-styrkerne og måske en sejlads på et inspektionsskib. De unge læger får i løbet af kort tid rig mulighed for at prøve deres faglige færdigheder af.

Faglige udfordringer og personlige bidrag
- Man er meget autonom og er derfor ofte alene ansvarlig for behandlingen. Her er der ingen bagvagt, man kan tilkalde, hvis lokummet brænder! Jeg får nogle erfaringer inden for traumebehandling, som det ville tage mig mange år at opnå på et almindeligt dansk sygehus, siger Bo Sonnich Rasmussen.

Som mange andre har han dog også sine personlige grunde til at tilbringe nogle hektiske uger i sit liv i en militærlejr.

- Jeg ønsker at give mit bidrag til Danmarks engagement i Afghanistan. Jeg mener, at hvis vi som samfund har besluttet at sende soldater til Afghanistan, bør man som minimum bakke op om soldaterne. Jeg kan i min egenskab af læge give dem en tryghed og vished om, at skulle de være så uheldige at komme galt af sted hernede, så står vi klar til at hjælpe dem.

Sanitetsdelingen i Helmand
Der er tre yngre læger og en seniorlæge i Helmandprovinsen. De indgår i den sanitetsdeling, der er i militærlejrene. Den består af seks ambulancegrupper, der veksler mellem at køre med på patruljer med kampsoldaterne og bemande infirmeriet og traumestuen. Herudover er der altid to anæstesisygeplejersker i tilknytning til traumestuen. Det er et samarbejde mellem militære sygepassere og sygehjælpere og civile læger og sygeplejersker. Der er også civile ambulancereddere med på de fleste af de pansrede ambulancer.