[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

Sømænd, flyvere og hærfolk skal fra den 1. december sammen løfte opgaven med transport af materiel og soldater, brandbekæmpelse og vedligeholdelse af køretøjer. Det sker, når Danmark overtager ansvaret for et logistikkompagni på FN-missionen UNIFIL i Libanon efter en polsk logistikbataljon. En af udfordringerne bliver at få de tre værn til at tale samme sprog.
- Der er kulturforskelle i de tre værn. Nogle har et sprog, og andre har et andet sprog. Derfor skal vi have alle de involverede til at passe sammen, siger major Claus Nørrung Pedersen, der er sagsbehandler i operationsstabens internationale afdeling.

Sprogforviklinger
Det danske bidrag er på 140 mand, men det er ikke kun soldaterne, der skal være opmærksomme på kulturforskellene mellem værnene.
- Det her handler ikke kun om den enkelte soldat. Hærens Operative Kommando (HOK) skal også kunne forstå, hvad de siger i Flyvertaktisk Kommando (FTK) og omvendt. For det er sådan, at det samme ord kan betyde forskellige ting. Forkortelsen ESK betyder for eksempel eskadron i HOK, eskadrille i FTK og i søværnet står det for eskadre, siger Claus Nørrung Pedersen.
Claus Nørrung Pedersen kan flere eksempler på sprogforviklinger i forsvaret. For når hæren taler om ´chefrecce´, så taler Flyvertaktisk Kommando om ´site survey´, men begge ord handler om, at cheferne er ude at hente informationer om en mission.

Rystes sammen
Lige nu er folkene på missionsforberedende uddannelse netop for at ryste dem sammen.
- Vi holder møder, vi skriver og vi bringer dem sammen, der skal ned til UNIFIL. Så ja, det skal nok lykkes, siger Claus Nørrung Pedersen.
Som om der ikke er muligheder nok for forviklinger mellem de tre værn, så undersøger Claus Nørrung Pedersen for øjeblikket, om der også er mulighed for at bruge beredskabsstyrelsens folk til brandberedskabet.
- Så kommer der en fjerde spiller på banen med et fjerde sprog, siger Claus Nørrung Pedersen.
Flyvertaktisk Kommando er i spidsen for opstillingen og udsendelse de første 8-9 måneder, indtil Hærens Operative Kommando overtager opgaven fra august 2010.