[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

-Kender I filmen Gladiator? brøler en kampklædt ridder iført rustning, så det runger i kanonhallen på Tøjhusmuseet i København. Børn og voksne er bænket side om side til museets forestilling, ”Hug og Stik”, som bliver opført hver dag i vinterferien.
Stykket ”Hug og Stik” har, ved hjælp af referencer til kendte kampfilm, stunts og en interaktiv teaterform, fået de helt små til at komme på besøg.
Kort tid inde i forestillingen er børnene allerede med på legen. Små knytnæver hamrer mod brystkasserne, mens de på opfordring fra de udklædte stuntmænd Tina Robinson og Bo Thomas råber: ”Hil Cæsar!” 
 -Ambitionen er at tiltrække publikum, som ellers ikke ville gå på museum, siger museumsinspektør Karsten Skjold Hansen og forklarer, at Tøjhusmuseet derfor bruger filmmediet i et forsøg på at møde de unge på deres hjemmebane.



Christian og Christa Hauser har taget datteren Carla med på Tøjhusmuseet. ”Vi var herinde sidste år til en forestilling, og Carla syntes det var sjovt og ville gerne herind igen,” siger Christa Hauser, som synes, det var en god forestilling.


Underholdende undervisning
Børnene i hallen jubler, da to ninjaturtles slås om en bakke pizza og ved hjælp af spektakulære stunts og sværd gang på gang franarrer modparten livretten.
De fleste af forestillingens referencer er taget fra historiske film, som "Gladiator" og "Spartakus". Alligevel har de fremmedartede elementer, lyssværd og talende skildpadder, sneget sig ind i forestillingen. Men selvom Star Wars-filmenes lyssværd ikke just er en del af den danske våbenhistorie, mener Karsten Skjold Hansen godt det kan forsvares, fordi kampstilen er hentet fra middelalderen.
-Man må hugge en hæl og klippe en tå, siger han og forklarer, at eftersom de fleste kender lyssværdene, kan ikonet være med til at fange fleres interesse.
-Vores mission er at lære børnene - bare en lille smule - om kampens historie, og hvis vi gør det på en humoristisk måde, så er alle jo glade, siger han.



Tidligere havde Tøjhusmuseets forestillinger mere karakter af foredrag. Det har de to stuntmænd, Tina Robinson og Bo Thomas været med til at lave om på, og i dag ligger forestillingen mere op af teater.