[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

På sit formfuldendte – lidt gammeldags – danske sprog og med en humor tørrere end ørkenen i Helmand tryllebandt forsvarschef Knud Bartels i går de mange tilhørere på Dansk Institut for Internationale Studier. Emnet var ellers alvorligt nok. Det handlede om forsvarets udfordringer.
- Enhver stor organisation er konfronteret med mange udfordringer. I forsvaret er vi konfronteret med både eksterne og interne udfordringer, indledte Knud Bartels med at slå fast.
Selv om indsatsen i Afghanistan fyldte meget i hans oplæg, påpegede forsvarschefen, at forsvaret også er i Kosovo, Libanon og på Island, samtidig med, at det løser nationale opgaver. Men det er indsatsen i Afghanistan der med både materieltab og ammunitionsforbrug skaber de helt store udfordringer.
- Vi skal prioritere, og det betyder, at nogle får det mindre morsomt. Men jeg skal sikre mig, at vores tropper har de bedst mulige betingelser for at løse deres opgaver, sagde Knud Bartels.

Hjælp til selvhjælp
Knud Bartels talte også om de vanskelige forhold, som det danske forsvar opererer under i et land med så anderledes kultur og historie.
- Afghanistan er ikke en homogen nation. Det er ikke noget, man ændrer fra den ene dag til den anden, og der er betydelige spændinger mellem de forskellige stammer. Og der er en sørgelig konklusion: Afghanistan er et land, der er ødelagt af krig, understregede Knud Bartels.
Forsvarschefen lagde vægt på opbygningen af en afghansk hær og et afghansk politi, men især samarbejdet med de civile og udenrigsministeriets hjælp til at opbygge landet er afgørende.
- Det er de platforme, der medfører, at vi kan få Afghanistan ud af sit morads ud fra de ønsker, som afghanerne selv har, sagde Knud Bartels.

De psykisk sårede
Danmark har mistet 31 soldater i Afghanistan og flere er kommet lemlæstede hjem. Men der er også soldater, der har sår på sjælen efter deres udsendelse.
- Jeg har selv valgt at betegne dem som psykisk sårede. Det er nemmere at forholde sig til en fysisk såret. Man kan ikke se, at en soldat er psykisk såret, men det er ligeså alvorligt, sagde Knud Bartels.
Forsvarschefen ville ikke pege fingre, hverken af forsvaret eller civile behandlingssystemers måde at håndtere de psykisk sårede, men talte om, at erfaringerne med de psykisk sårede allerede begyndte på Balkan.
- Vi har en anden indsigt nu. Nu hjælper vi både før, under og efter udsendelsen, slog Knud Bartels fast.